INS: Productia industriala a scazut cu peste 17% in primele cinci luni ale acestui an, fata de anul trecut

Marti, 14 Iulie 2020, ora 09:51
705 citiri
INS: Productia industriala a scazut cu peste 17% in primele cinci luni ale acestui an, fata de anul trecut
Foto: Pixabay (Arhiva)

Productia industriala a scazut in primele cinci luni din acest an cu 17,4% ca serie bruta si cu 17,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

"In luna mai 2020, productia industriala a crescut fata de luna precedenta cu 22,2% ca serie bruta si cu 15,1% serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a scazut atat ca serie bruta cu 30,6%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 28%. In perioada 1 ianuarie-31 mai 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 mai 2019, productia industriala a fost mai mica cu 17,4% ca serie bruta si cu 17,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate", arata datele INS.

In luna mai, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 22,2%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+31,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica,gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 6,5%, respectiv cu 1,7%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mare fata de luna precedenta cu 15,1%, crestere sustinuta de industria prelucratoare (+20,6%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au fost mai mici cu 4,3%, respectiv cu 1,7%.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 30,6%, din cauza scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-33,8%), industria extractiva (-18,2%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,8%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 28%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (-31%), industria extractiva (-17,4%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,6%).

In primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 17,4%, ca efect al scaderilor inregistrate incele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-19,7%), industria extractiva (-9,8%) si productia si furniza ...citeste mai departe despre "INS: Productia industriala a scazut cu peste 17% in primele cinci luni ale acestui an, fata de anul trecut" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#INS industrie, #INS statistica, #INS , #Stiri Macroeconomie