Ionel Blanculescu: Romania va avea din nou un boom economic in 2015

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:04
5594 citiri
Ionel Blanculescu: Romania va avea din nou un boom economic in 2015
Analistul economic Ionel Blanculescu a fost numit consilierul personal al premierului la 4 aprilie

Consilierul onorific al lui Victor Ponta, Ionel Blanculescu, spune ca 2013 ramane un an greu pentru economia Romaniei, principalul risc fiind relocarea activitatii industriale.

Ionel Blanculescu spune ca Romania va trece peste perioada dificila de acum si va intregistra chiar un boom economic, peste doi ani. Intr-un interviu acordat Business24, consilierul premierului explica punctual care sunt argumentele pe care se bazeaza cand face aceasta afirmatie. De asemenea, Blanculescu vorbeste si despre ce inseamna functia de consilier onorific al premierului si ce presupune despre ce strategii are din aceasta pozitie.

De ce ati acceptat functia de consilier al premierului?

Inceputul guvernarii primului ministru al Romaniei a fost marcat de un nivel urias al asteptarilor; populatia a asteptat masuri economice si o schimbare, daca s-ar putea, chiar din prima secunda.

Dar un orizont de timp mai mic de sase luni nu este realist, aceasta perioada fiind necesara pentru a putea analiza directiile si strategia necesara. Am avut privilegiul sa conduc mai multe institutii, cum ar fi ministerul Controlului, care mi-au relevat foarte mult ce inseamna activitatea economica si financiara.

Pe langa aceasta experienta, am opt ani de activitate in domeniul privat, unde am fost foarte conectat la pulsul relatiei internationale, deci in total am apropae 32 de ani de experienta. Toate acestea m-au facut sa cred ca, dupa finalizarea unei faze de criza a ciclului economic, stiind ca intram intr-o perioada de relansare economica, sa lucrez alaturi de primul ministru.

Am lucrat indeaproape cu primul ministru, mai ales ca timp de doi ani (2001-2003) mi-a fost sef direct, el facand parte din Corpul de Control al Guvernului, iar eu eram CEO si imi prezentam rapoartele si operatiunile. Pe urma, am devenit colegi, eu fiind ministrul Controlului iar el pentru Fondurile Europene si putem spune ca am avut pana la 1500 de ore comune in care am lucrat impreuna.

Spuneti ca ati lucrat indeaproape de premier. Cum este sa muncesti alaturi de Victor Ponta?

Va pot spune ca nu este simplu. Prima noastra experienta a fost in 1997. Atunci eu lucram in cadrul Bancii Romane de Comert Exerior, iar domnia sa era procuror la Parchet. Atunci a fost descoperit containerul Megapower (o afacere creata de Banca de Comert Exterior, prin anii '92), se dorea un transfer de energie din Silicon Valley, prin compania Iruk.

Statul a investit 12 milioane de euro pentru conceperea unor baterii mai performante, dar afacerea nu s-a finalizat, iar prin 1997, a intrat in atentia Parchetului. Atunci m-am intalnit prima data cu domnul Ponta, care era la acea data procuror. Si de atunci am constatat ca este o fire foarte hotarata, determinata si un profesionist.

De cate ori va intalniti cu premierul? Va suna sau va intalniti personal?

Exista si o parte de viziune si de strategie, din care eu fac parte, alaturi de colegii mei. Lucram la un proiect mare, care va sprijini economia romaneasca si va sprijini jucatorii de pe piata. Premierul il va anunta la momentul oportun, iar pana atunci noi lucram in asa fel incat proiectul sa aiba rezultate.

Eu am ramas in legatura directa cu premierul si am participat si la activitati comune. Desigur, de cate ori simte nevoia si are nevoie de un sfat, il sprijin. Oricum, tot ce se intampla pe piata, din punct de vedere economic, eu receptez, traduc, analizez si transfer. Nu exista un element in economica romaneasca sa nu ajunga foarte repede la domnia sa. in plus, impreuna cu ceilalti consilieri pe care ii are lucram in asa fel incat sa performam.

Aveti un program de lucru?

Sunt intr-un program permanent de lucru; nu conteaza ca este ora 11 sau 12 noaptea. Chiar si aseara, de exemplu, la 12 noaptea eram in relatie de lucru cu un alt consilier al primului ministru, cu care lucram pe zona energiei. Nu conteaza ora; suntem la foc continuu. Dar, cand o faci cu placere, nu iti mai dai seama ca muncesti. Ma hranesc cu realizari. In momentul in care vad ca ceva ce am facut s-a relizat, pentru mine e ca un "carburant spiritual".

Sa discutam putin si despre riscurile pentru economie, de anul acesta. Spuneati, mai devreme, ca 2013 va fi un an de cosmar. Care sunt principalele riscuri si previziunile dumneavoastra pentru 2013?

Riscul cel mare ramane relocarea activitatii industriale. Incepe sa se dilueze usor, datorita interventiei guvernului fata de acele scheme de care am discutat de atatea ori, certificatele verzi. Faptul ca, probabil, se vor injumatati aceste scheme de ajutor reprezinta un moment de sprijin pentru sectorul industrial.

Faptul ca INS-ul anunt niste rezultate promitatoare, denota ca viteza de reactie conduce catre rezultat. Inflatia este putin inflamata acum, dar probabil ca in a doua partea a anului se va domoli, mai ales avand in vedere perspectivele pentru an agricol bun.

Cred ca rata inflatiei va ramane in intervalul 2,5%-3,5% si se pastreaza in grafic. Desigur, asistam la scumpirea alimentelor, dar vad ca rezultatele sunt promitatoare.

Spuneati ca in intervalul 2015-2018 vom asista la un nou boom economic. Pe ce va bazati?

Cred ca va fi ca in perioada 2005-2008. Ma bazez pe o legitate economica pe care nu o poate contesta nimeni si anume cele patru faze ale ciclului economic. Prima faza este formata din inviorare, relansare si crestere economica; apoi ajungi la boom economic, pe urma treci la faza a treia de scadere economica si ajungi in final la ultima faza, care este criza.

Anul noustru este similar cu 2.000. Atunci, cand a venit Isarescu, a reusit sa intoarca sensul si sa fim pe crestere, pana in 2005. atunci 2005-2008 a fost apogeu. Dupa care in 2008-2012 am coborat si am ajuns pana jos. In 2013 crestem usor, asadar prin 2015 va fi din nou pe crestere. Tot ciclul dureaza cam 8-10 ani in Romania.

#Ionel Blanculescu ponta, #romania crestere economica, #economie Romania 2013 , #Criza economica