Isarescu: Socul benzinei a fost atenuat de aprecierea nominala a leului

Joi, 05 Mai 2011, ora 12:54
1318 citiri
Isarescu: Socul benzinei a fost atenuat de aprecierea nominala a leului

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca aprecierea nominala a monedei nationale, cu 10% fata de dolar, a prevenit socurilor mari, respectiv tendinta importatorilor de a practica marje inalte, mai ales pe piata carburantilor, noteaza Mediafax.

"Agentii economici includeau in preturile de import o marja care facea ca in special preturile de import sa aiba o tendinta de crestere (...)

Aprecierea nominala a leului fata de dolar a fost substantiala, de peste 10% Aprecierea a atenuat socuri mai mari, in special pe piata combustibililor", a spus Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Seful bancii centrale sustine ca aprecierea leului a reprezentat o tendinta a pietei, si nu a fost un scop urmarit de BNR.

"Dupa cum arata graficul, in cazul leului nu avem altceva decat ce s-a intamplat in regiune (...) Este adevarat ca ne-a ajutat, ca a oprit acele anticipatii ca se va deprecia moneda, ca se va duce nu stiu in ce nivel, iar preturile de import, daca nu au scazut, cel putin si-au temperat din potentialul de crestere", a continuat Isarescu.

El a aratat ca in alte episoade de crestere a preturilor internationale la titei preturile interne au avut ajustari semnificative, facand referire la episodul 2008.

"Uitandu-ne empiric, pretul la carburanti a fost mai agresiv in sus fata de episodul 2008", a spus Isarescu.

El crede ca ar mai putea aparea ceva majorari in acest an, dar "nu foarte mari".

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#aprecierea monedei nationale, #curs bnr, #curs valutar, #mugur isarescu , #Inflatie