Cum ne lovesc majorările de taxe în toiul scumpirilor: ”Nu este exclus să ne trezim cu evaziune fiscală”

Marti, 28 Iunie 2022, ora 21:50
401 citiri
Cum ne lovesc majorările de taxe în toiul scumpirilor: ”Nu este exclus să ne trezim cu evaziune fiscală”
Taxele vor continua să crească FOTO: Unsplash.com

Un set de măsuri care ar putea fi aplicabile de la 1 ianuarie 2023 și care urmează să majoreze unele taxe au fost decise de politicienii din coaliția de guvernare la începutul acestei săptămâni.

Astfel, potrivit unor surse liberale citate de News.ro ar urma să fie adoptate creșteri de TVA pentru industria Horeca, băuturi carbogazoase cu zahăr, vor crește impozitele pentru jocurile de noroc și pentru dividende dar vor fi și scutiri de impozit pentru salariile din agricultură și construcții.

Consultant economic: ”Nu este exclus să ne trezim cu o evaziune fiscală în aceste zone”

Deciziile par să nu fie însă foarte bine susținute de realitatea din țară, iar creșterea unor taxe în plină criză nu poate duce decât la evaziune fiscală sau faliment în unele cazuri.

”Necesitatea atragerii a mai multor bani la buget, este normală, esențială, în contextul deficitului bugetar. Problema se pune dacă în vreme de criză, pentru că noi mergem spre o criză economică puternică, este bine și sănătos să crești taxele.

O regulă de aur spune că în perioadă de criză nu crești taxele. Nu impui mai multe biruri pe cifra de afaceri, lăsând o gură de oxigen companiilor să poată trece cu bine peste aceste vremuri fără să disponibilizeze personal și fără să se blocheze din punct de vedere financiar”, a explicat consultantul economic Adrian Negrescu pentru Ziare.com.

Conform surselor liberale, ar urma să crească TVA de la 5% la 9 % pentru industria Horeca.

De asemenea, se estimează că TVA va crește de la 9 la 19% pentru băuturile carbogazoase cu zahăr iar acciza pe alcool și tutun va crește de asemenea.

Pe de altă parte, s-ar fi decis un impozit de 40% pentru jocurile de noroc.

”Creșterea taxelor pe consum, pentru că putem vorbi despre bunuri de consum, reflectă situația dificilă în care se află statul, dar pe de altă parte, reflectă faptul că nu există o strategie coerentă legată de impozitarea din România. Sunt măsuri punctuale, fără studii de impact, fără un calcul exact legat de încasările și de efectele posibil negative generate de aceste măsuri.

Nu este exclus ca cel puțin în zona tutunului, a alcoolului, a jocurilor de noroc, a viciilor în general, să ne trezim cu încasări dimpotrivă mai scăzute și o creștere a evaziunii fiscale în niște sectoare care cu greu a scăpat de această zonă (de evaziune) în ultimii ani”, a mai s ...citeste mai departe despre "Cum ne lovesc majorările de taxe în toiul scumpirilor: ”Nu este exclus să ne trezim cu evaziune fiscală”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe noi Guvern, #impozit dividente, #accize tutun, #accize alcool, #pret benzina , #Stiri Macroeconomie