Ministrul Agriculturii spune ca Romania n-a mai avut asa seceta de peste jumatate de secol

Duminica, 24 Mai 2020, ora 13:32
1050 citiri
Ministrul Agriculturii spune ca Romania n-a mai avut asa seceta de peste jumatate de secol
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca o seceta ca aceea de acum nu a mai fost in Romania de 50-60 de ani si ca incearca sa-i obisnuiasca pe fermieri sa-si asigure culturile.

"E o seceta extrema si puternica, ce s-a instalat in aceasta parte a Europei, nu numai in Romania, care se suprapune acestei crize a evolutiei pandemiei COVID. (...) Seceta ca anul acesta, spun specialistii, n-a fost de 50-60 de ani", a afirmat Adrian Oros.

Ministrul a mai spus ca pana acum sunt inregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de seceta.

"In afara de faptul ca-i despagubim, incercam sa-i incurajam pe fermieri - pentru ca sunt si alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot sa le diminueze productiile, grindina, inundatii, inghet, ploi torentiale, furtuni - incercam sa-i obisnuim sa-si asigure culturile.

(...) Ministerul Agriculturii suporta 70% din polita de asigurare. In acelasi timp, incercam sa negociem cu bancile sa fie prinsa in polita de asigurare si seceta, pentru ca foarte multe banci nu asigura pentru seceta sau acolo unde asigura pentru seceta, conditiile pe care le impun in contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri", a adaugat Adrian Oros.

Seceta a afectat aproape un milion de hectare de culturi. Ce spune ministrul Agriculturii despre scumpirea alimentelorDupa coronavirus, vine seceta extrema: Culturile, in pericol pe tot globul. In Romania, in unele zone nu a plouat de sase luniPandemia de COVID-19, dublata si de seceta: Agricultorii estimeaza pierderi de peste 50% ...citeste mai departe despre "Ministrul Agriculturii spune ca Romania n-a mai avut asa seceta de peste jumatate de secol" pe Ziare.com

#Adrian Oros seceta 50 ani Romania, #seceta Romania ministrul Agriculturii , #Stiri Macroeconomie