Ministrul Finantelor, clarificari privind amanarea ratelor pentru 9 luni: Dobanda este zero

Luni, 30 Martie 2020, ora 20:09
984 citiri

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca in ordonanta de guvern privind amanarea platii ratelor bancare pentru cel mult 9 luni, de care pot beneficia romanii care au de suferit in plan financiar din cauza restrictiilor impuse din cauza pandemiei, au fost facute mai multe clarificari.

Cea mai importanta dintre acestea: dobanda din perioada de suspendare a ratelor va fi zero. Initial, ministrul anuntase ca dobanda se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.

"Am vrut sa elimin orice urma de indoiala. In ceea ce priveste ratele la creditele pentru persoanele fizice la credite ipotecare. Acolo statul garanteaza 100% dobanda pe o perioada de cinci ani de zile. Dar pentru ca au aparut foarte multe dezbateri in spatiul public, am vrut sa fie foarte clar modul in care se face lucru si astfel am spus dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. Ce am introdus noi, la aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare. Ca sa eliminam orice discutie in spatiul public, am introdus aceasta clarificare, dobanda este 0 la aceasta creanta", a declarat ministrul Finantelor.

El a mai spus ca suspendarea ratelor poate fi solicitata pana la 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei.

"Am schimbat putin modalitatea si se pot depune aceste cereri cel mai tarziu pana la 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Deci cetatenii au 45 de zile de la intrarea in vigoare a acestei ordonante. Au fost discutii in spatiul public ca nu este timp, acum sper ca avem timp toti cei care doresc sa foloseasca aceasta facilitate sa depuna cererile", a explicat Florin Citu.

El spune ca a mai fost facuta o clarificare la aceasta ordonanta si de aceasta suspendare a ratelor pot beneficia si cei care achita restantele pana la data solicitarii acestei facilitati.

"Cei care isi platesc restantele pana la momentul in care fac solicitarea de amanare sau de suspendare a ratelor pentru noua luni de zile pot sa beneficieze si acestia de aceasta facilitate", a mai declarat Florin Citu.

"Vrem cat mai multi romani sa beneficieze de aceasta facilitate pentru 9 luni de zile. Stim prin ce trec, incercam sa-i ajuta ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor, clarificari privind amanarea ratelor pentru 9 luni: Dobanda este zero" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amanare rate credit, #dobanda credit , #Stiri Macroeconomie