Modificările Codului Fiscal, adoptate de Guvern. Ce taxe și impozite vor fi majorate VIDEO

Vineri, 15 Iulie 2022, ora 12:56
810 citiri
Modificările Codului Fiscal, adoptate de Guvern. Ce taxe și impozite vor fi majorate VIDEO
Unele măsuri vor intra în vigoare din august, iar altele, din 2023 FOTO Pixabay

Guvernul a adoptat vineri, 15 iulie, forma finală a ordonanţei de modificare a Codului fiscal. Unele măsuri vor intra în vigoare din august, iar altele, din 2023.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a subliniat că România este într-un angajament de reformă accelerată de realizare a consolidării fiscale pe mai multe componente, care au fost amânate de foarte mult timp şi ne-a adus într-o procedură de deficit excesiv în 2020.

”Noi am anunţat de la începutul acestui an că această reformă se va face, o ajustare echilibrată între nevoia de a sprijini în continuare economia şi cetăţenii şi a proteja capitalul românesc şi veniturile şi a continua într-o zonă sustenabilă de asigurare a unui echilibru fiscal bugetar pe termen mediu şi lung”, a spus ministrul Finanţelor.

”O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public în care s-a solicitat o abordare mai radială”, a mai spus Câciu, afirmând că guvernul a considerat că nu este oportun şi necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal, ci să continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri, de reaşezare a sarcinei fiscale pe contributori.

În sectorul HORECA, ministrul Finanţelor a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023.

”Modificări importante ale Codului Fiscal, în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, procesare producţie, pentru că avem acest feedback din economie, şi economia reacţionează pozitiv atâta vreme cât este sprijinită”, a spus Câciu.

Ministrul a anunţat o serie de excepţii care sunt eliminate prin ordonanţă, cum ar fi excepţia de cotă redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA.

”La fel, o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%”, a mai spus ministrul.

Câciu a anunţat şi o diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţile la construcţii şi industria alimentară, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august şi o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv ...citeste mai departe despre "Modificările Codului Fiscal, adoptate de Guvern. Ce taxe și impozite vor fi majorate VIDEO" pe Ziare.com

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#modificari Cod Fiscal, #adrian caciu, #ministrul finantelor, #taxe si impozite, #HORECA , #Stiri Macroeconomie