Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Prima moneda digitala cu termen de expirare, creata de chinezi

Prima moneda digitala cu termen de expirare, creata de chinezi
Foto: Pixabay.com
In lupta pentru crearea primei monede digitale care sa apartina unei banci centrale se pare ca una dintre cele mai puternice economii ale lumii, China, a castigat deja.
Chinezii s-au grabit sa lanseze aceasta moneda digitala din doua motive: sa scape de suprematia la nivel mondial pe care o detine dolarul (88% dintre tranzactiile internationale sunt facute in dolari) si pentru a-si putea redresa imediat economia in cazul unei crize mai severe.

Prima parte a acestei monede digitale este legata de suprematia dolarului, iar aici, China a dorit sa scape de toate sanctiunile pe care SUA le impunea, atunci cand considera ca partenerii economici sau politici calca stramb. Un yuan digital ar putea face posibila eludarea sanctiunilor SUA. Va fi un canal alternativ de plata pentru sistemul bancar international.

Partea cu termenul de expirare a monedei digitale a fost creata pentru uzul intern al acesteia. Adica, banii sa devina inutili daca nu sunt cheltuiti. Intr-un fel, guvernul chinez si Banca Poporului Chinez (banca centrala) isi forteaza cetatenii sa verse banii in economie, prin consum, pentru a nu-i pierde, in cazul unei crize economice.

Termenul de expirare, un mare minus

Prin termenul de expirare impus monedei, guvernul poate "scoate din priza" moneda cand doreste. Lucru acesta este vazut ca fiind unul foarte negativ de catre populatie, mai ales de catre cei care isi pemit sa economiseasca.
Un alt efect al yuanului digital este cel de control si trasabilitate a banilor. Asta inseamna ca guvernul poate verifica unde s-au dus si de unde au venit banii si ce venituri au cetatenii proprii. Adica merge exact invers ca principiu fata de Bitcoin care ofera o parte serioasa de anonimat celor care-l folosesc.

Moneda digitala va circula alaturi de bancnote si monede pentru o perioada de timp. Iar lucru interesant de abia de acum incepe. Banii sunt programabili si au fost testati cu date de expirare pentru a incuraja utilizatorii sa-i cheltuiasca rapid, pentru momentele in care economia are nevoie de un start rapid, potrivit Zero Hedge.

Yuanul digital si inceputurile sale

Lupta pentru crearea primei criptomonede care sa apartina unei banci centrale nu este de ieri, de astazi, aceasta avand o vechime de cel putin 7 ani. Pe atunci, criptomonedele nu erau atat de cunoscute precum sunt acum, si nici atat de valoroase.

In cazul Chinei, in octombrie anul trecut, proiectul s-a concretizat prin ceea ce presa a numit "studiul de caz Shenzhen".

...citeste mai departe despre "Prima moneda digitala cu termen de expirare, creata de chinezi" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 13 Aprilie 2021, ora 21:05

 Articol citit de 339 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor