Neimpozitarea salariului minim vine cu pericole pentru intreaga economie

Joi, 24 Iunie 2021, ora 03:15
662 citiri
Neimpozitarea salariului minim vine cu pericole pentru intreaga economie
Foto: Pixabay.com

Neimpozitarea salariului minim a aparut din nou in discutiile din coalitie, numai ca nici una dintre solutiile identificate de econommisti nu prea ajuta Romania. Potrivit ministrului Economiei, Claudiu Nasui, se va pune in aplicare un proiect pilot pentru neimpozitarea salariului minim care va fi aplicat in doar doua sectoare de economie: agricultura si HoReCa.

"Povara fiscala mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii romanilor de pe piata oficiala a muncii si chiar din tara. Prea multi oameni traiesc in saracie cu toate ca muncesc 40 de ore pe saptamana. Romania are cea mai mare povara fiscala pe salariul minim din UE, romanii facand salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu castigat, statul opreste aproape 45 de bani", a declarat ministrul Economiei, in cadrul emisiunii "Interviurile lui Vitalie".

Nici o solutie nu prea pare buna pentru Romania

Chestionat de Ziare.com, analistul financiar Adrian Codirlasu, a afirmat ca in Romania salariile mici sunt o problema si vedem cum se pleaca extrem de mult afara.

"O mare parte din aceste plecari sunt determinate de salarii, dar mai sunt o mica parte care pleaca datorita serviciilor sociale care sunt primite la destinatie. Din acest motiv, clar, salariile trebuie sa creasca, dar acum sa vedem cum facem acest lucru, fie neimpozitandu-le, fie impozitandu-le mai putin pe unele", ne-a spus vicepresedintele CFA Romania, asociatie de analisti financiari.

Potrivit lui, daca reducem impozitarea exact acum cand Uniunea Europeana ne-a adus aminte ca trebuie sa coboram deficitul bugetar sub 3% va fi o problema cu sustenabilitatea.

"Daca le marim, acest lucru se va duce si in inflatie. Cred ca acestea sunt solutiile, iar dintre cele doua rele trebuie sa alegem raul cel mai mic. Mai avem o problema: o mare parte din salariati lucreaza pe salariu minim pe economie, iar aici s-ar putea sa fie si o problema de evaziune fiscala, din acest motiv ar trebui marit si numarul de controale in acest domeniu", a afirmat Codirlasu.

Din punctul sau de vedere, prea multi salariati din Romania lucreaza pe salariul minim pe economie. Pe langa evaziunea fiscala acesta mai vede o alta problema care ar putea sa apara. Aici se refera la muncile necalificate care sunt mult prea multe iar puterea de negociere a angajatilor este mult prea mica, din acest motiv, ei se aleg cu salarii mult prea mici.

"Aici este normal ca statul sa intervina in favoarea lor. Acum, un trend in Uniunea ...citeste mai departe despre "Neimpozitarea salariului minim vine cu pericole pentru intreaga economie" pe Ziare.com

#Neimpozitarea salariului minim, #cresterea salariului minim , #Stiri Macroeconomie