Nereguli descoperite de Ministerul Economiei la IPROCHIM, urmate de o sesizare penala: Bunuri inchiriate la 0,1 euro pe metrul patrat, intr-o zona in care pretul ajunge la 8,5 euro

Luni, 05 Iulie 2021, ora 19:04
629 citiri
Nereguli descoperite de Ministerul Economiei la IPROCHIM, urmate de o sesizare penala: Bunuri inchiriate la 0,1 euro pe metrul patrat, intr-o zona in care pretul ajunge la 8,5 euro
Sediul companiei Iprochim

Ministerul Economiei a anuntat luni ca in urma unui control efectuat de o echipa au fost identificate la IPROCHIM o serie de neconformitati legate mai ales legat de incheierea si derularea unor contracte de inchiriere a unor spatii (teren si constructie) aflate in proprietatea societatii din subordinea ministerului.

Astfel, compania a inchiriat bunuri ale societatii la un pret de 0,1 euro pe metrul patrat pentru teren si 0,6 euro pe metrul patrat pentru cladire, undeva pe Calea Plevnei, unde pretul aproximativ de inchiriere in zona varia, in 2011, intre 4 si 8,5 euro pe metrul patrat in cladire. Aspectele constatate in urma controlului fac obiectul formularii unei sesizari penale ce va fi inaintata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

IPROCHIM S.A. a fost infiintata in anul 1948 ca institut de inginerie chimica specializat in elaborarea documentatiilor tehnice si economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice si petrochimice din Romania. A proiectat majoritatea platformelor chimice din Romania: Amonil Slobozia, Arpechim Pitesti, Doljchim, Petromidia Navodari, Nitramonia Fagaras, Donau Chem Turnu Magurele, Sinteza Oradea, Policolor Bucuresti. In martie 1991, Iprochim a devenit o societate pe actiuni.

"In urma unui control efectuat de o echipa desemnata de ministrul Economiei a fost identificata la SC IPROCHIM SA o serie de neconformitati legate in principal de incheierea si derularea unor contracte inchiriere a unor spatii (teren si constructie) aflate in proprietatea societatii din subordinea Ministerului Economiei.

Aceste contracte au fost semnate in luna iunie 2011, de catre factorii decizionali de la acea vreme, pentru o perioada de 10 ani, angajand astfel, societatea intr-o relatie contractuala defavorizata sub mai multe aspecte, in special cu privire la pretul la care au fost inchiriate bunurile societatii respectiv 0,1 euro pe metrul patrat pentru teren si 0,6 euro pe metrul patrat pentru cladire. Mentionam ca locatiile sunt pe Calea Plevnei, unde pretul aproximativ de inchiriere in zona varia, in 2011, intre 4 si 8,5 euro pe metrul patrat in cladire", a informat Ministerul Economiei.

Partile au estimat ca la data semnarii contractului suprafata utila a spatiului inchiriat era de 3.000 de metri patrati suprafata utila, insa suprafata exacta, urma sa fie determinata exact, printr-o expertiza.

"Astfel, la incheierea contractelor respective, conducerea nu a urmarit introducerea unor clauze, care sa ape ...citeste mai departe despre "Nereguli descoperite de Ministerul Economiei la IPROCHIM, urmate de o sesizare penala: Bunuri inchiriate la 0,1 euro pe metrul patrat, intr-o zona in care pretul ajunge la 8,5 euro" pe Ziare.com

#iprochim, #control, #Ministerul Economiei, #contracte , #Stiri Macroeconomie