Orașul din România cu cea mai ieftină gigacalorie. Subvenția ajunge la câteva zeci de lei

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 21:30
218 citiri
Orașul din România cu cea mai ieftină gigacalorie. Subvenția ajunge la câteva zeci de lei
Rețeaua de termoficare FOTO: Arhivă Ziare.com/Gabriel Kolbay

Prețul gigacaloriei a crescut în iarna aceasta, însă românii nu resimt această majorare la reala ei dimensiune deoarece statul a decis să ofere subvenții. Experții sunt de părere că acest sistem prin care statul sprijină consumatorii nu va rezolva adevărata problemă a încălzirii locuințelor.

Chiar dacă până acum iarna a fost blândă, costurile cu încălzirea rămân unele dintre cele mai mari cheltuieli ale unei familii. ”Dar și mai important, perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire se poate face doar prin investirea în sisteme care determină scăderea costurilor unitare cu energia”, a explicat expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, într-o analiză postată pe site-ul organizației.

Cum reușește Oradea să plătească puțin la încălzire, deși statul plătește doar câteva zeci de lei

”La Oradea o gigacalorie costă 441 de lei, iar statul acoperă 15% din valoarea acesteia. ”Adică are 38 de lei subvenție și 373 de lei suportați de cetățean. Și tot acest oraș are cele mai mari șanse ca pe viitor să aibă cel mai mic preț la gigacalorie. Iar la polul opus se află Bacăul unde gigacaloria este de 1.133 lei, iar subvenția este de 83%. Adică cetățenii plătesc doar 191 de lei iar statul 942 de lei”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Specialistul este de părere că Oradea are toate șansele ca prețurile cu încălzirea să fie mai mici decât cele pe gaz, pe energie electrică sau chiar peleți.

Ce se întâmplă în Oradea de fapt? Acolo s-au făcut investiții masive în sistemul de termoficare al orașului și a ajuns să aibă unul dintre cele mai moderne sisteme de încălzire centralizată din țară. Iar fiecare euro investit în rețele și puncte termice înseamnă pierderi mai mici pe rețea și servicii mai bune pentru orădeni. Apoi sunt din ce în ce mai mulți oameni care se racordează la rețea. Iar cu cât numărul consumatorilor este mai mare, costurile devin mai mici.

Însă nu a fost întotdeauna așa. Acum 8-9 ani, sistemul era în pragul colapsului. În 2014 Oradea se încălzea cu ajutorul unui CET energofag și poluant, a cărui piesă de forță era un cazan pe gaz vechi din 1966, circa 75% din rețele erau mai vechi de 25 de ani, iar pierderile de pe conducte depășeau 44%, scrie ebihoreanu.ro.

Aproape jumătate din energia termică produsă în Oradea se risipea în aer ori se scurge ...citeste mai departe despre "Orașul din România cu cea mai ieftină gigacalorie. Subvenția ajunge la câteva zeci de lei" pe Ziare.com

#gigacalorie, #cel mai mic pret gigacalorie, #gigacalorie bucuresti, #caldura Bucuresti Radet, #retea termoficare Bucuresti , #Stiri Macroeconomie