Ce înseamnă pentru români trecerea la piața semireglementată de energie. Categoriile de clienți care ar putea avea facturi mai mici

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 22:41
403 citiri
Ce înseamnă pentru români trecerea la piața semireglementată de energie. Categoriile de clienți care ar putea avea facturi mai mici
Coaliția de guvernare discută despre trecerea de la piața liberă din energie la piața semireglementată FOTO Pixabay

Coaliția de guvernare discută despre trecerea de la piața liberă din energie la piața semireglementată.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni, 7 noiembrie, că se caută soluţii tehnice în ceea ce priveşte piaţa energiei, arătând că se discută despre o decizie prin care să existe o piaţă semireglementată.

Potrivit acestuia, pragul de 1,3 lei/kWh este vehiculat de toată lumea şi se află în analiză, dar nu a fost luată o decizie.

Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, ce înseamnă trecerea la piața semireglementată.

Reprezentantul AFEER susține că nu putem avea o piață reglementată pentru că sunt deja cantități de energie vândute la prețul pieței libere.

„Este o piață semi-reglementată în sensul că o parte din energie este vândută și nu mai au cum să o reglementeze. După cu știți, piața reglementată înseamnă de fapt prețuri reglementate pe zona producției. Prețurile reglementate pe zona producției se fac de către ANRE pe principiul acela al cost - plus. Adică suma costurilor plus un profit rezonabil să-i spunem. Pe când în ceea ce se întâmplă pe piața liberă este faptul că ei vând la prețul pieței, deci nu țin seama de cât i-a costat energia ci de prețul cu care se vinde în piață. Deci în situația asta s-a ajuns la situația în care producători ieftin, gen Hidroelectrica, vând la preț ieftin care poate fi de zece ori mai mare decât costurile lor”, a declarat Ion Lungu.

Directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România spune că nu s-ar schimba nimic pentru furnizori, însă este nevoie ca prețul reglementat să acopere prețul de producție.

„Pentru furnizori, lucrurile nu se schimbă. Singurul lucru care se schimbă este faptul că trebuie stabilit prețul la consumatorii finali de așa manieră încât să le acopere costurile. Este un principiu simplu.

Prețul maximal

Prețul maximal de 1.300 lei kwh, așa cum este astăzi piața liberă, pare insuficient, dar dacă vor fi niște cantități de energie care vor fi alocate de la Hidro, Nuclear, cu niște prețuri care sunt mult mai mici, costurile lor, s-ar putea să ajungă. Dacă este un preț bun sau nu, doar ANRE poate să știe.

Ei știu dacă 1.300 poate fi un preț satisfăcător sau nu”, a declarat directorul AFEER.

...citeste mai departe despre "Ce înseamnă pentru români trecerea la piața semireglementată de energie. Categoriile de clienți care ar putea avea facturi mai mici" pe Ziare.com

#piata semi reglementata energie, #energie, #facturi energie electrica, #furnizori energie electrica , #Stiri Macroeconomie