Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

2021, an record pentru piaţa terenurilor în ultimii 15 ani, în România. La ce valoare au ajuns tranzacțiile

2021, an record pentru piaţa terenurilor în ultimii 15 ani, în România. La ce valoare au ajuns tranzacțiile
Casă în construcție FOTO Pixabay
Piaţa tranzacţiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidenţiale şi comerciale (birouri, retail, hotel) a înregistrat anul trecut cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent, iar volumul total al tranzacţiilor a depăşit 800 de milioane de euro, crescând de peste două ori şi jumătate faţă de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020, arată datele Colliers.
”Piaţa tranzacţiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidenţiale şi comerciale (birouri, retail, hotel) a înregistrat anul trecut cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent. Volumul total al tranzacţiilor a crescut de peste două ori şi jumătate faţă de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020”, arată datele Colliers.

Retailerii şi dezvoltatorii rezidenţiali au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total.

Capitala a rămas în frunte cu trei sferturi din volumul nominal de tranzacţii, adică o valoare de peste 600 de milioane de euro.
În jur de 70% din tranzacţiile din Bucureşti sunt destinate proiectelor rezidenţiale, estimează consultanţii Colliers, explicând totodată că există numeroase tranzacţii mari cu proiecte mixte unde nu este stabilită cu certitudine ponderea alocată de dezvoltatori diverselor sectoare.

Pentru comparaţie, în 2007 doar în Capitală se înregistrau tranzacţii de peste 800 de milioane euro, iar la nivel naţional s-a depăşit pragul de 1 miliard de euro, potrivit estimărilor din acea perioadă.

„Planetele s-au aliniat în 2021 şi, graţie mai multor ”ingrediente”, piaţa s-a dublat faţă de 2019 şi a ajuns la valori nemaivăzute de la precedentul boom din perioada 2006-2008. 2021 se dovedeşte a fi un an record pentru că a existat un interes bun pentru terenuri, susţinut şi de o lichiditate adecvată, contextul economic actual, cu o inflaţie foarte ridicată, sporind atractivitatea plasamentelor imobiliare.

A contribuit semnificativ şi pipeline-ul de tranzacţii importante începute în 2019 şi 2020, care s-au desfăşurat mai greu în contextul pandemiei”, explică Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers.

În afara Capitalei, consultanţii Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de oraşe mari, cum sunt Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Brăila, Oradea, Sibiu, dar şi pentru anumite oraşe cu o popul ...citeste mai departe despre "2021, an record pentru piaţa terenurilor în ultimii 15 ani, în România. La ce valoare au ajuns tranzacțiile" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 12:09

 Articol citit de 527 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor