Pretul energiei electrice creste cu peste 10% de la 1 iulie pentru consumatorii care nu au contracte pe piata libera

Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 10:56
922 citiri
Pretul energiei electrice creste cu peste 10% de la 1 iulie pentru consumatorii care nu au contracte pe piata libera

Pretul energiei electrice va creste de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse intre 3% si 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat inca un contract de furnizare pe piata libera.

De la 1 ianuarie 2021, piata de electricitate s-a liberalizat total, iar preturile nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Fiecare consumator este liber sa aleaga orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licentiati. Pe site-ul ANRE exista un comparator de preturi unde se gasesc toate ofertele, pe judete, in ordinea crescatoare a preturilor.

Cei care nu semneaza noi contracte si pur si simplu nu fac nimic vor ramane in asa-numita piata de serviciu universal, adica vor primi in continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un pret care este mai mare decat cel din piata libera.

Termenul de 1 iulie 2021 a aparut pentru ca, la 1 ianuarie, lumea nu era pregatita pentru liberalizare, cei mai multi nici nu auzisera de asta si nu stiau ce sa faca, asa ca autoritatile si furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factura in primele sase luni ale anului. In aceasta perioada, oamenii din serviciul universal au primit acelasi pret ca si cei din piata libera.

Peste jumatate din consumatori casnici sunt deja in piata libera, concurentiala, a anuntat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, in urma cu doua zile. Pentru ceilalti pretul va creste cu 3% - 13%.

"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori. In primele cinci luni ale acestui an, alti 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurential, am ajuns la o pondere de 48%. Avand in vedere ca suntem la finalul lunii iunie si avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune ca la finalul lunii iunie avem peste jumatate dintre consumatorii casnici din Romania cu un contract concurential semnat", a aratat Negy-Bege.

Furnizorii aveau obligatia ca in mai si iunie sa trimita noi informari si sa comunice pretul de la 1 iulie, pentru cei care pana la acea data nu trecusera in piata concurentiala.

"Preturile sunt in crestere, atat pe pietele angro, cat si pe cele cu amanuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultima instanta, de la 1 iulie, va fi o crestere intre 3 si 13%, vorbim strict de pretul energiei", a precizat oficialul ANRE.

Consumatorii de energie isi pot schimba oricand contractele sau furnizorii, ...citeste mai departe despre "Pretul energiei electrice creste cu peste 10% de la 1 iulie pentru consumatorii care nu au contracte pe piata libera" pe Ziare.com

#preturi, #energie electrica Romania, #consumatori, #contracte, #piata libera furnizori energie , #Stiri Macroeconomie