De ce nu plătim o factură mai mică la gaze dacă prețul acestora a scăzut pe bursele europene. ”La noi consumatorul este sclav, nu contează”

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 21:30
252 citiri
De ce nu plătim o factură mai mică la gaze dacă prețul acestora a scăzut pe bursele europene. ”La noi consumatorul este sclav, nu contează”
Contor de gaze FOTO: pixabay.com

Pretul gazelor a scazut pe bursele europene, practic distribuitorii il achizitioneaza acum la pretul de dinainte de razboiul din Ucraina. Cu toate acestea, nu sunt obligati sa scada si pretul facturii pentru consumator.

Preturile gazelor naturale din Europa au scazut la cel mai scazut nivel din septembrie 2021, deoarece perspectivele de aprovizionare au primit un impuls, cu stocurile complete din China, fortand cumparatorii sa trimita marfuri cu GNL pe continent, scrie Bloomberg.

Gazele naturale cu livrare in februarie 2023 costa acum 55,45 euro/MWh, iar de la inceputul anului s-au ieftinit cu 27%, potrivit sursei citate.

Scaderea vine in contextul in care iarna este mai blanda in Europa decat se estima. Pe de alta parte, importatorii de gaze din China incearca sa devieze catre Europa navele, in contextul preturilor mici din statul asiatic si al stocurilor mari.

In Romania, preturile gazelor sunt plafonate de stat pentru consumatorii casnici la pretul de 0,31 lei pe KWh. Este un pret mai mare decat cel de pe bursa olandeza.

Vom vedea si noi facturi mai mici?

Expertul in energie, Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta spune ca de fapt mecanismul care ar trebui sa-i ajute pe romani sa treaca peste situatia de criza, acum nu-i mai ajuta ci din contra.

"Discutia comporta 3 directii.

Deci in momentul in care s-a impus 0,31 lei pe kilowatt pretul pe bursa era cel putin dublu. Au fost situatii in care a fost chiar de 5 ori mai mare sau chiar de 6 ori mai mare decat este pretul de achizitii actual. Deci am aceasta valoare de 0,31 care nu este in concordanta cu cerintele actuale.

Totusi, pretul de achizitie este este 0,18 lei pe kilowatt-ora deci asta demonstreaza ca in momentul de fata, tinand seama de toate costurile care au existat in 2022 pretul e mult, mult mai mic decat pretul la momentul in care s-a stabilit 0,31 lei/KWh si a necesitat o regandire a pretui.

In al doilea rand, daca ne uitam pe site-ul ANR-ului, vedem ca toti furnizorii mari care oferteaza pret pentru gaze naturale vand la 0,31 lei. Si e normal sa fie asa pentru ca furnizorul se gandeste ca daca statul zice 0,31 lei este pretul plafonat, de ce sa vin eu sa-l dau cu 0,25-0,27? Chiar daca pot, de ce sa dau? N-am de ce sa dau cu 0,31 ca asa zis satul ca asta e pretul corect, deci sub nicio forma nu vedem, da ...citeste mai departe despre "De ce nu platim o factura mai mica la gaze daca pretul acestora a scazut pe bursele europene. "La noi consumatorul este sclav, nu conteaza"" pe Ziare.com

#factura gaze, #pret gaze Romania, #pret scazut bursa, #furnizori gaze, #consumatori, #plafonare gaze baieti destepti Dumitru Chisalita , #Stiri Macroeconomie