Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Romanii ar putea fi nevoiti sa aloce buget mai mare pentru paine, patiserie sau cozonac

Romanii ar putea fi nevoiti sa aloce buget mai mare pentru paine, patiserie sau cozonac
Foto: Pixabay.com
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul graului a crescut cu aproape 50%, in vreme ce pretul porumbului este mai mult decat dublu, potrivit unei analize realizate de analistul financiar Claudiu Cazacu.
Pentru Romania, vestea ar putea fi una buna pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3.8% din PIB, si a avut efect net de scadere economica.

Pe de alta parte, de preturile ridicate ar beneficia fermierii care au tinut recolta, desi o buna parte au ales sa lichidizeze inainte de valul recent de majorare a preturilor.

"Ar putea fi, insa, un semn bun pentru viitor, desi, in privinta noii productii, este inca un drum foarte lung pana la asezarea pietei si a preturilor. Pe de alta parte, pentru consumatori, deja apasati de o tendinta de accentuare a inflatiei, nu este o veste prea buna", explica Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Romania, pe locul unu in UE la consumul de paine, are sanse mari sa beneficieze, in continuare, de cel mai mic pret din Uniune, aflat, potrivit Eurostat, cu 47% sub media europeana, doar ca asta nu va insemna ca romanii nu ar fi nevoiti sa se obisnuiasca sa aloce un buget mai mare pentru paine, patiserie sau chiar cozonac.
Pretul cerealelor la bursa din Chicago se afla in crestere accelerata

Dinamica a fost oglindita si in Europa, pe bursa MATIF. De la inceputul lunii cresterea porumbului (in SUA) depaseste 21%, iar a graului, 19%. Trendul era deja clar definit atunci cand Departamentul American pentru Agricultura (USDA) a anuntat suprafete plantate cu porumb sensibil mai reduse fata de asteptari.

Stocurile globale au fost de asemenea revizuite in scadere la raportul din aprilie, in timp ce China, in dorinta de a-si reface efectivele de porci devastate anterior de boala, importa cantitati record. De la inceputul anului comenzile atingeau 15.7 mililioane de tone, cea mai ridicata cantitate din ultimii 26 de ani. Potrivit unor informatii neconfirmate oficial si oferite de Bloomberg, ar putea fi vorba de noi achizitii ale Chinei de peste 1 milion de tone.

In conditiile in care nivelul de acoperire de stocuri finale/cerere a ajuns la un foarte coborat reper de 33, speculatorii au considerat ca este cazul sa acumuleze pozitii de crestere (long), la un moment dat volumul acestora reprezentand 169% din stocurile finale.

"De atunci, cifrele arata o diminuare a pozitionarii fondurilor in favoarea cresterii, insa ritmul este redus (doar 4% din volumul ant ...citeste mai departe despre "Romanii ar putea fi nevoiti sa aloce buget mai mare pentru paine, patiserie sau cozonac" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 27 Aprilie 2021, ora 12:30

 Articol citit de 289 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor