De ce au explodat prețurile în agricultură. Ouăle și orezul, printre cele mai mari scumpiri la nivel european

Marti, 27 Iunie 2023, ora 03:20
175 citiri
De ce au explodat prețurile în agricultură. Ouăle și orezul, printre cele mai mari scumpiri la nivel european
Printre produsele vizate, s-au înregistrat creșteri de prețuri deosebit de mari pentru ouă FOTO Pexels.com

Datele privind indicii de prețuri în agricultură publicate luni, 26 iunie 2023, de către Eurostat arată creșteri continue ale prețurilor pentru produsele agricole în primul trimestru al anului 2023 (T1 2023). Cu toate că prețurile au crescut cel mai lent de la începutul războiului din Ucraina, lipsa cerealelor furajere, reducerea exporturilor de cereale, gripa aviară și condițiile de climă au afectat prețurile la nivel european.

Între primul trimestru al anului 2022 (T1 2022) și T1 2023, prețul mediu al produselor agricole în întreaga Uniune Europeană a înregistrat o creștere semnificativă pentru același coș de produse de consum (+17%). Cu toate acestea, aceasta a majorarea a fost mai scăzută comparative cu schimbarea din trimestrul anterior (+26% între T4 2021 și T4 2022).

Printre produsele vizate, s-au înregistrat creșteri de prețuri deosebit de mari pentru ouă (+60% în medie în întreaga UE), orez (+51%), măsline și porcine (ambele +49%). Creșterea generală a prețului ouălor în UE a reflectat nu doar lipsa de cereale furajere și reducerea exporturilor de cereale din Ucraina, ci și izbucnirea gripei aviare în Belgia și Olanda, potrivit analizei Eurostat.

Producția agricolă implică costuri. Fermierii trebuie să facă achiziții de bunuri și servicii care să fie utilizate ca inputuri în procesul de producție. În timp ce prețurile outputurilor au continuat să crească între T1 2022 și T1 2023, așa au făcut și prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (adică inputuri care nu sunt legate de investiții) în întreaga UE; acestea au înregistrat o creștere de 11% pentru același coș de inputuri.

Acesta a fost și un ritm de creștere mai lent decât cel înregistrat între T4 2021 și T4 2022 (+27%). În cadrul acestui coș, au existat creșteri semnificative ale prețurilor pentru hrana animalelor (+16%), semințe și material săditor (14%), precum și produse de protecție a plantelor și pesticide (+12%).

Țările unde prețurile produselor au crescut cel mai semnificativ

În aproape toate țările UE, prețul mediu atât al producției agricol, cât și a cheltuielilor care nu sunt legate de investiții a crescut între T1 2022 și T1 2023.

Cele mai mari rate de creștere ale prețului mediu a producției agricole au fost înregistrate în Spania și Portugalia (ambele +33%). O secetă în peninsula Iberică în 2023 a dus la o producție redusă, ceea ce a contribuit și mai mult la creșterea prețurilor. Lituania a fost singura țară din UE în care prețul mediu al outputului agricol a scăzut în acest interval (-2%).

Cele mai mari rate de creștere ale prețului mediu al inputurilor, sau a cheltuielilor care nu sunt legate de investiții, au fost înregistrate în Ungaria (+29%), Polonia (+20%) și Slovacia (+19%). Cele mai mici rate de creștere au fost în Olanda (+1%), Malta și Luxemburg (ambele +3%).

...citeste mai departe despre "De ce au explodat prețurile în agricultură. Ouăle și orezul, printre cele mai mari scumpiri la nivel european" pe Ziare.com

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #agricultura Europa, #preturi produse, #Eurostat, #oua, #Orez, #masline , #Stiri Macroeconomie