Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Previziuni sumbre pentru economia României. Estimările privind inflația în 2023

Previziuni sumbre pentru economia României. Estimările privind inflația în 2023
România a avut o creștere economică puternică în 2021 FOTO Pixabay
Economia României urmează să încetinească până la 2,6 % în 2022, după o creştere economică de 5,9% în 2021, arată Previziunile economice de primăvară ale Comisiei Europene pentru România. Rata şomajului ar urma că coboare la 5,5%, de la 5,6% anul trecut.
”După o creştere puternică în 2021, economia României urmează să încetinească până la 2,6% în 2022, deoarece inflaţia ridicată erodează venitul disponibil, iar războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei afectează sentimentul economic, lanţurile de aprovizionare şi, în cele din urmă, investiţiile. Se preconizează o uşoară accelerare a creşterii în 2023, odată cu o posibilă scădere a inflaţiei. Se estimează că şomajul va rămâne la aproximativ 5,5%, în timp ce preţurile vor atinge un nivel maxim în acest an, care va scădea treptat în 2023. Se preconizează că deficitul public va atinge 7,5% din PIB în 2022, urmând să scadă până la 6,3% în 2023, astfel încât ponderea datoriei în PIB va ajunge la 52,6% până în 2023”, arată CE.
Se preconizează că PIB-ul UE va rămâne pozitiv în perioada analizată în previziuni, datorită efectului combinat al redeschiderilor post-izolare şi al măsurilor ferme luate la nivel de politici în cursul pandemiei pentru a sprijini creşterea economică. Mai exact, redeschiderea post-pandemie a serviciilor cu intensitate ridicată a contactelor, o piaţă a muncii puternică şi care continuă să se amelioreze, o acumulare mai scăzută a economiilor şi măsurile bugetare de compensare a creşterii preţurilor la energie urmează să sprijine consumul privat. Investiţiile vor beneficia de desfăşurarea integrală a Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi de implementarea agendei de reforme aferente.

Creşterea PIB-ului real, atât în UE, cât şi în zona euro, este estimată în prezent la 2,7% în 2022 şi la 2,3% în 2023, în scădere de la 4%, respectiv 2,8% (2,7% în zona euro) în previziunile intermediare din iarna anului 2022. Declinul din 2022 trebuie interpretat în contextul dinamicii creşterii economice din primăvara şi vara anului trecut, care adaugă aproximativ 2 puncte procentuale la ritmul anual de creştere pentru acest an. Creşterea producţiei din cursul anului s-a redus de la 2,1% la 0,8%.

”Principalul impact asupra economiei mondiale şi a economiei Uniunii este legat de preţurile materiilor prime energetice. Deşi ele crescuseră deja su ...citeste mai departe despre "Previziuni sumbre pentru economia României. Estimările privind inflația în 2023" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 16 Mai 2022, ora 17:06

 Articol citit de 1433 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor