Previziunile economistilor pentru 2021. Ce se va intampla cu taxele si ce va domina financiar inceputul de an

Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 00:02
1051 citiri
Previziunile economistilor pentru 2021. Ce se va intampla cu taxele si ce va domina financiar inceputul de an
Foto: Pixabay.com

Noul an nu pare sa fie unul in care sa vedem luminita de la capatul tunelului, chiar daca inca de la finele lui 2020 au ajuns in Romania primele vaccinuri anti-COVID care ar putea frana epidemia si, in acest fel, si efectele negative asupra economiei.

Potrivit economistilor chestionati de Ziare.com, la noi prima parte a anului 2021 va fi dominata de incertitudine, lucru care va trage si mai mult in jos deficitul comercial si datoria publica ce continua sa creasca.

"Pentru 2021, trebuie luate masuri pentru reducerea deficitului fiscal. Noi, romanii, avem una dintre cele mai taxate munci din Uniunea Europeana si nu cred ca pe munca se vor mai pune taxe. Ar merge impuse taxe mai mari pe celalalte segmente, unde acum sunt taxe destul de mici, iar aici ma refer la proprietati si capital. Munca este cea mai taxata pentru ca este cel mai simplu de colectat", ne-a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania.

Expertul vede mai degraba o echilibrare a factorilor de taxare de productie. De asemenea, s-ar putea lucra pe reducerea cheltuielilor aparatului public.

"Aici s-ar putea face economii, dar si la imbunatatirea colectarii prin informatizarea ANAF, insa acest lucru va dura ani buni. De asemenea nu cred ca se vor face concedieri colective, dar se va merge pe reducere graduala a sectorului bugetar, adica atunci cand va iesi cineva sa nu mai intre alta persoana. Iar la bonusuri nu se poate umbla daca acestea au fost incluse in contractul colectiv de munca. Insa se poate renunta la viitoare majorari salariale ", mai spune Codirlasu.

Incertitudinea de la nivel mondial se rasfrange si asupra noastra

Pe de alta partea, profesorul in economie Mircea Cosea spune ca incertitudinile de la nivel mondial, dar mai ales cele regionale, se rasfrang si asupra tarii noastre.

"China este o forta care nu a suferit foarte mult de pe urma razboiului comercial cu SUA. Se cam incalzesc lucrurile in Iran si Israel. Nu mai vorbesc de zona apropiata noua, Turcia si Grecia, Belarus si Ucraina si alte astfel de state. Deci este peste tot este incertitudine, or aceasta incertitudine duce la un comportament economic foarte diferit", afirma Cosea.

Pe de o parte, oamenii cheltuiesc foarte mult pentru ca nu stiu ce-i asteapta in ziua de maine, pe de alta parte, nu cheltuiesc pe ceea ce trebuie.

"Adica exista o foarte mare atractie, chiar la nivel mondial, dar la noi in primul rand, pentru bunuri de folosinta indelungata care nu sunt atat de necesare. Aici vorb ...citeste mai departe despre "Previziunile economistilor pentru 2021. Ce se va intampla cu taxele si ce va domina financiar inceputul de an" pe Ziare.com

#economia romaniei 2021, #previziuni economice 2021 , #Stiri Macroeconomie