Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Prognoza dobânzilor pentru 2022: avantajul ratei real negative din România și perspectivele de la nivel global

Prognoza dobânzilor pentru 2022: avantajul ratei real negative din România și perspectivele de la nivel global
SUA vorbeşte despre trei majorări ale dobânzii de referință posibile în 2022, cu efecte până în 2024 FOTO Pixabay.com
România a început anul 2021 cu o dobândă de referință de 1,5%, redusă în prima ședință a anului din ianuarie la 1,25% iar Banca Națională a României (BNR) a făcut turnura abia în octombrie, majorând dobândă de referință în două secvențe de câte 0,25%, ajungând în prezent la 1,75%, a declarat Senior Broker la TradeVille, Mihai Nichisoiu.
Aşa se face că România are, în prezent, un nivel real negativ al dobânzii, calculat ca diferență între valoarea dobânzii de referință și rata anuala a inflației, anume -6,05%, identic celui din Polonia. În Ungaria, nivelul real negativ al dobânzii este de -5%. În zona euro, nivelul real negativ al dobânzii este de -4,9%, în timp ce în Statele Unite este de -6,8%.

"Dobânzile real negative sunt asociate în mod tradițional cu aprecieri ale burselor de acțiuni, întrucât banii continuă să fie excepțional de ieftini, iar lichiditatea rămâne semnificativă.

În plus, costurile de finanțare rămân și ele extrem de scăzute, ceea ce avantajează un număr important de companii, majoritatea acestora fiind deja listate la bursă sau pregătind debutul pe piață de capital", a mai explicat Mihai Nichisoiu.

SUA vorbeşte despre trei majorări ale dobânzii de referință posibile în 2022, cu efecte până în 2024

Pe tărâm american, Rezerva Federală a semnalizat, pe 15 decembrie, că este pregătită să majoreze dobândă de referință din Statele Unite mai devreme decât estima anterior, este de părere analistul TradeVille.

Practic, instituția vorbește acum despre trei majorări posibile în 2022, urmate de încă două în 2023 și 2024. În prezent, dobândă de referință din Statele Unite este setată în intervalul 0% - 0,25%.

Cu aceeași ocazie, Rezerva Federală a transmis că este pregătită să oprească mai devreme decât credea inițial cumpărările masive de active financiare inițiate la debutul pandemiei COVID-19, care, în prezent, totalizează lunar 120 miliarde USD.

"Noul semnal al Rezervei Federale oferă în sfârșit predictibilitate piețelor financiare. Faptul că banca centrala americana devine mai atenta la presiunile inflaționiste mulțumește deocamdată atât bursele de acțiuni, cât și piețele de obligațiuni guvernamentale. Este dificil de crezut că dobânzile vor creste într-un mod abrupt, așa cum s-a întâmplat în precedentul ciclu economic hiper-inflaționist din anii '70 - '80", a mai indicat Mihai ...citeste mai departe despre "Prognoza dobânzilor pentru 2022: avantajul ratei real negative din România și perspectivele de la nivel global" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 16 Decembrie 2021, ora 16:59

 Articol citit de 610 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor