OMT: Radiografia turismului international dupa pandemie. Trei scenarii, unul mai pesimist decat celalalt

Joi, 01 Iulie 2021, ora 00:10
672 citiri
OMT: Radiografia turismului international dupa pandemie. Trei scenarii, unul mai pesimist decat celalalt
Foto: Pixabay.com

Prabusirea turismului la nivel international din cauza pandemiei de coronavirus ar putea cauza pierderi de peste 4 trilioane de dolari din PIB-ul mondial pentru anii 2020 si 2021, potrivit United Nations Conference on Trade and Development (UNCTD). Pierderile estimate au fost cauzate de impactul direct din turism dar si de efectele care s-au resimtit in industrii strans legate de acesta.

Potrivit raportului, turismul international si industriile adiacente au suferit pierderi de 2,4 miliarde de dolari in 2020, iar o pierdere similara s-ar putea produce si anul acesta. Cu toate acestea documentul mai noteaza ca revenirera turismului depinde in mare masura de nivelul de vaccinare in randul populatiei la nivel global.

"Lumea are nevoie de un efort global de vaccinare care sa protejeze lucratorii, sa atenueze efectele sociale adverse si sa ia decizii strategice in ceea ce priveste turismul, luand in considerare potentialele schimbari structurale", a declarat secretarul general interimar al UNCTD, Isabelle Durant.

Turismul depinde de rata de vaccinare

Pe de alta parte, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului, Zurab Pololikashvili, este de parere ca turismul este o linie de salvare pentru milioane de oameni si avansarea vaccinarii pentru a proteja comunitatile si a sprijini relansarea in siguranta a turismului este esentiala pentru recuperarea locurilor de munca si generarea resurselor necesare, in special in tarile in curs de dezvoltare.

"Tarile in curs de dezvoltare sunt afectate de inechitatea vaccinurilor. Vaccinarile COVID-19 sunt mai pronuntate in unele tari decat in altele, se arata in raport, iar pierderile din turism sunt reduse in majoritatea tarilor dezvoltate, dar se inrautatesc in tarile in curs de dezvoltare. Ratele de vaccinare COVID-19 sunt inegale intre tari, variind de la sub 1% din populatie in unele tari la peste 60% in alte tari", a declarat oficialul OMT.

Pierderi de 1,7 - 1,8 trilioane de dolari in 2021

Conform raportului, lansarea asimetrica a vaccinurilor mareste efectul loviturii economice pe care turismul a suferit-o in tarile in curs de dezvoltare, deoarece acestea ar putea reprezenta pana la 60% din pierderile globale ale PIB-ului.

Se asteapta ca sectorul turistic sa isi revina mai repede in tarile cu rate de vaccinare ridicate, cum ar fi Franta, Germania, Elvetia, Regatul Unit si Statele Unite, se arata in raport.

Dar expertii nu se asteapta la o revenire la nivelurile de sosire a turistilo ...citeste mai departe despre "OMT: Radiografia turismului international dupa pandemie. Trei scenarii, unul mai pesimist decat celalalt" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#radiografie turism international, #pandemie turism , #Stiri Macroeconomie