Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,5% in luna septembrie

Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:25
845 citiri
Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,5% in luna septembrie

Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,5% in luna septembrie a acestui an, de la 2,7% in august, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar marfurile nealimentare cu 0,62%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

"Preturile de consum in luna septembrie 2020, comparativ cu luna septembrie 2019, au crescut cu 2,5%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,1%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (octombrie 2019 - septembrie 2020) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2018 - septembrie 2019), calculata pe baza IPC, este 3,0%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,8%", se arata in comunicatul INS.

Rata anuala a inflatiei IPC pentru sfarsitul anului curent si al anului viitor este prognozata la 2,7% si, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflatiei publicat de Banca Nationala a Romaniei.

"Contributia estimata a modificarii impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfarsitul anului curent si de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuala a inflatiei IPC isi va continua parcursul descendent din prima jumatate a anului curent, dar intr-un ritm mai atenuat, fiind anticipata sa atinga 2,5% la orizontul proiectiei, trimestrul II 2022", se mentioneaza in raport.

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuala a inflatiei IPC sunt minore. Valoarea anticipata pentru finele anului curent este mai redusa cu 0,1 puncte procentuale, in conditiile reevaluarii descendente a contributiei componentelor exogene ale cosului de consum, care contrabalanseaza proiectarea la acest orizont a unor valori usor mai ridicate in cazul inflatiei de baza. Pentru finele anului viitor, prognoza este similara celei precedente. ...citeste mai departe despre "Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,5% in luna septembrie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata inflatie, #rata anuala inflatie, #consum, #preturi , #Stiri Macroeconomie