Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Pandemia a crescut rata somajului mai ales in randul tinerilor de pana in 24 de ani

Pandemia a crescut rata somajului mai ales in randul tinerilor de pana in 24 de ani
Tinerii cu studii medii, cei mai afectati de pierderea locului de munca FOTO pixabay
Rata somajului a urcat la 5% anul trecut, in crestere de la 3,9% in anul precedent, iar nivelul cel mai ridicat (17,3%) a fost consemnat in randul tinerilor (15-24 ani), potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate marti, 20 aprilie.
Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 0,6 puncte procentuale (5,3% la barbati fata de 4,7% la femei), iar pe medii de rezidenta de 1,4 puncte procentuale (5,8% in rural fata de 4,4% in urban).

"Somajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului scazut si mediu, pentru care rata somajului a fost de 8,1%, respectiv 5,1%. Rata somajului a fost de doar 2,2% in cazul persoanelor cu studii superioare", precizeaza INS.

Tinerii stau in somaj si mai bine de un an

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Rata somajului de lunga durata (in somaj de un an si peste) a fost de 1,5%, iar incidenta somajului de lunga durata (ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri) a fost de 29,9%. Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 8,2%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tinerilor de 47,2%.
Ce joburi se cauta pe piata muncii. Topul celor mai bine cotate meserii

In anul 2020, populatia activa a Romaniei era de 8,973 milioane de persoane, din care 8,521 milioane erau persoane ocupate si 452.000 erau someri.

Cat trebuie sa invete cei care vor sa fie sefi in Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca. Liviu Malureanu "N-ai cum, omeneste, sa inveti in 30 de zile"

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 65,6%, in scadere fata de anul anterior cu 0,2 puncte procentuale. Ca si in anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la barbati (74,4%, fata de 56,5% la femei). Pe medii de rezidenta, rata de ocupare a fost mai mare in mediul urban (67,1%, fata de 63,8% in mediul rural).

TInerii, mai putin preocupati de un loc de munca decat varstnicii

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,6%, iar cea a persoanelor varstnice (55-64 ani) de 48,5%.

"Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor invata ...citeste mai departe despre "Pandemia a crescut rata somajului mai ales in randul tinerilor de pana in 24 de ani" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 20 Aprilie 2021, ora 09:54

 Articol citit de 505 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor