Proprietarii vor plăti mult mai puțin pentru reabilitarea termică a blocurilor. Vești bune de la Guvern

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 18:35
961 citiri
Proprietarii vor plăti mult mai puțin pentru reabilitarea termică a blocurilor. Vești bune de la Guvern
Pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor se vor putea folosi 90% fonduri europene FOTO arhivă ziare.com

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat luni, 19 decembrie, că Executivul a adoptat Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Potrivit modificărilor, reabilitarea termică a blocurilor de locuit se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari.

”Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuţiei financiare la proiect a autorităţilor locale şi asociaţiilor de locatari îl asumă, pentru a creşte numărul clădirilor reabilitate termic, dar să şi optimizeze utilizarea fondurilor europene. Practic, pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor se vor putea folosi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%. Comparativ cu cei 40% cât era până acum, doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni de la autorităţile locale sau de la asociaţiile de locatari”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Bugetul UE destinat investiţiilor pentru eficienţa energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru politica de coeziune este de aproape 1,25 miliarde euro, iar intervenţiile care vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de alocare financiară totală de aproximativ 618 milioane euro.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Energiei, și proiectul de lege privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Potrivit proiectului, care va fi trimis Parlamentului, Unitatea 3 ar urma să intre în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4, în anul 2031. Ambele vor dubla ponderea energiei nucleare in sistemul energetic de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de muncă în sectorul nuclear şi va fi dezvoltat lanţul de furnizori, a mai precizat Cărbunaru. ...citeste mai departe despre "Proprietarii vor plăti mult mai puțin pentru reabilitarea termică a blocurilor. Vești bune de la Guvern" pe Ziare.com

#reabilitare termica blocuri, #fonduri europene, #fonduri nerambursabile, #OUG, #contributie, #proprietari , #Stiri Macroeconomie