Planul UE privind gazul rusesc avantajează masiv un stat membru: "Germania a făcut o greșeală strategică, dar guvernul nostru lucrează s-o corecteze"

Marti, 26 Iulie 2022, ora 15:58
819 citiri
Planul UE privind gazul rusesc avantajează masiv un stat membru: "Germania a făcut o greșeală strategică, dar guvernul nostru lucrează s-o corecteze"
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck FOTO: Twitter/Flash

Țările Uniunii Europene au aprobat marți, 26 iulie, un plan de urgență flezibil pentru a-și reduce consumul de gaze. Au fost încheiate acorduri de compromis pentru a limita reducerile pentru unele țări.

Europa se confruntă cu o presiune crescută de gaz de miercuri, 20 iulie, când compania rusă Gazprom a declarat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate, scrie Reuters.com.

Cu o duzină de țări UE care se confruntă deja cu aprovizionarea rusească redusă, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să economisească gaze și să-l depoziteze pentru iarnă, de teamă că Rusia va opri complet fluxurile ca represalii pentru sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.

Miniștrii Energiei au aprobat o propunere pentru toate țările UE de a reduce voluntar consumul de gaze cu 15% din august până în martie.

Reducerile ar putea fi obligatorii într-o situație de urgență a aprovizionării, dar țările au convenit să scutească numeroase țări și industrii, după ce unele guverne au rezistat propunerii inițiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară.

Germania, puterea economică a UE, este extrem de dependentă de gazul rusesc și rămâne la cheremul aprovizionării de la Gazprom pentru anii încă necesari pentru a găsi surse alternative, arată publicația barrons.com.

”Este adevărat că Germania, cu dependența sa de gazul rusesc, a făcut o greșeală strategică, dar guvernul nostru lucrează... pentru a corecta acest lucru”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Omologul său din Franța a apreciat că solidaritatea cu Berlinul ar ajuta, la rândul său, la protejarea întregii Europe, chiar dacă Germania preia o parte majoră din cele 40% din importurile de gaze ale UE care au venit din Rusia anul trecut, mai susține sursa citată.

Oficialul german citat a mai declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa a rămas unită în fața ultimelor reduceri de gaze ale Moscovei.

— Nu ne vei despărţi, i-a transmis Habeck președintelui rus.

Ungaria a fost singura țară care s-a opus acordului, au declarat doi oficiali UE.

Gazprom din Rusia a pus cea mai recentă reducere pe seama nevoii de a opri funcționarea unei turbine - un motiv respins de șeful UE pentru energie, Kadri Simson, care a numit mișcarea „motivată politic”.

Rusia, care a furn ...citeste mai departe despre "Planul UE privind gazul rusesc avantajează masiv un stat membru: "Germania a făcut o greșeală strategică, dar guvernul nostru lucrează s-o corecteze"" pe Ziare.com

#reducere consum gaz UE, #criza energetica, #Germania criza gaz, #Vladimir Putin, #gaze rusesti , #Stiri Macroeconomie