Romania da semne de revigorare. Ce ne-ar mai trebui sa iesim din criza

Miercuri, 14 August 2013, ora 18:00
2332 citiri
Romania da semne de revigorare. Ce ne-ar mai trebui sa iesim din criza

In ultimele saptamani, vestile bune din economie au venit de-a valma: crestere PIB de 1,7% in primul semestru, scaderi de preturi la alimente cu 1,6% si o scadere a dobanzii cheie. Si totusi, putine din acestea se resimt in buzunarele romanilor. Ce trebuie sa se mai imbunatateasca pentru ca Romania sa iasa din recesiune?

In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.

Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.

O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.

"Reducerea preturilor la alimente a fost influentata de productia agricola de exceptie a anului 2013. De fiecare data cand in Romania a fost o productie agricola buna, preturile au scazut", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.

Romania ar putea redeveni, macar pentru un an, granarul Europei in conditiile in care recoltele de cereale sunt cele mai mari din ultimii ani. La grau, producatorii se lauda cu cea mai mare recolta din ultimii opt ani si a doua cea mai mare recolta din ultimii 38 de ani.

In mod clar, rezultatele pozitive cu care se lauda guvernul de la Bucuresti arata directia catre "luminita" de la capatul tunelului pentru iesirea din criza. Totusi, pentru ca ele sa se vada si in buzunarele romanilor, este necesar ca si alti indicatori sa "treaca pe verde".

Factorii macroeconomici: crestere economica de cel putin 3%

Romania are nevoie de o crestere economica mai mare de 3 procente pentru a putea "spera" la o iesire din recesiune, sustin analistii economici.

"Pentru a iesi din criza cred ca este nevoie de o perioada cu o crestere de 3% pentru a vedea o modificare semnificativa la nivelul consumatorilor sau ca aceasta iesire din criza sa se resimta si la nivelul consumatorilor," a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, economist la ING Bank Romania.

Semnale pozitive vin si de la FMI, care insa nu sunt atat de optimiste pe cat isi doresct analisti. Fondul Monetar International si-a modificat pe plus prognoza de crestere economica pentru acest an, la 2%.

"Constatam ca redresarea economica se accelereaza. In prima parte a anului exporturile au fost mai puternice, productia agricola este mult mai buna",a adaugat seful Misiunii FMI din Romania.

Prognoza de crestere economica pentru 2014 este de 2,25%.

Investitiile straine directe, punct sensibil pentru Romania

In cazul in care vrem sa grabim iesirea din recesiune, ar trebui sa existe modificarii la nivelul investitiilor directe, care in prezent constituie un "ghimpe" pentru Guvern.

"Ar trebuie sa mai punctam, daca vrem sa grabim iesirea din recesiune, la nivelul investitiilor directe pentru ca aici situatia s-a inrautatit foarte tare. Toata lumea este foarte incantata ca, in sfarsit, Romania a reusit sa aiba un excedent al balantei comerciale, curente, dar putini isi dau seama ca pierdem la nivelul balantei de capital. Deci nu mai intra capitaluri suficiente", a explicat pentru Business24 analistul Aurelian Dochia.

Potrivit lui Dochia, pe termen mediu, aceasta este o situatie ingrijoratoare. Romania este o tara in curs de dezvoltare si are nevoie de capitaluri din strainatate.

"Lucrul pe care il putem face si care ne sta la indemana este atragerea fondurilor europene. Este o sursa de capital care nu ne costa nimic, dar poate sa contribuie la iesirea din recesiune, iar restul ar trebuie sa vina ca o consecinta a acestor imbunatatiri in zona investitiilor", a adaugat Dochia.

Reducerea somajului, masura "vitala" pentru orice guvern

Desi este considerata de multi analisti o concesinta a rezultatelor pozitive ale economiei, o rata scazuta a somajului in Romania este un indicator incontestabil ca economia este pe directia cea buna.

"Rata somajului se dovedeste a fi destul de pronuntata in ultima perioada, si poate pe masura ce ne apropiem de 6% sau sub 6% ar trebui sa vedem niste imbunataririi. Noi asteptam o imbunatatire pe acest front, in conditiile in care viteza cu care se angajeaza este destul de ridicata, daca ar fi sa comparam cu ultimii ani. Speram ca pe masura ce aceste angajari vor continua, sa vedem si o scadere a somajului, si astfel, competitia dintre angajatori va creste si se va traduce si intr-o accelerare a castigurilor salariale", a declarat economistul ING, Vlad Muscalu.

Zona euro a iesit din recesiune

Economia zonei euro a iesit in trimestrul al doilea din cea mai lunga recesiune inregistrata de la formarea blocului monetar, in principal datorita cresterilor inregistrate de Germania si Franta, pe fondul primei perioade prelungite de liniste pe pietele financiare de la izbucnirea crizei datoriilor de stat, in urma cu trei ani, noteaza Bloomberg.

Zona euro a iesit din recesiune cu o crestere economica de 0,3% fata de primele trei luni ale anului, dupa o perioada de un an si jumatate de contractie economica, cea mai indelungata perioada de declin de la adoptarea monedei unice europene, in 1999.

Portugalia este tara care ocupa prima pozitie, cu o crestere economica de 1,1%. Finlanda, Germania si Republica Ceha au consemnat progrese importante, inregistrand o crestere de 0,7 procente.

Lituania si Japonia eu evidentiat o crestere de 0,6%.

Cu o scadere foarte mare, de 1,4%, Cipru ocupa ultima pozitie in topul tarilor din zona euro.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#criza economica, #evolutie produs intern brut, #crestere economica, #rata somaj , #Criza economica