Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

De ce importă România produse agricole pe care și le poate asigura fără probleme din producție proprie. ”La noi, subvenția a fost transformată în ajutor social”

De ce importă România produse agricole pe care și le poate asigura fără probleme din producție proprie. ”La noi, subvenția a fost transformată în ajutor social”
Răsad de salată FOTO: PIxabay.com
Aproape în fiecare lună, în România, cresc prețurile produselor alimentare din magazine. Unele sunt aproape insesizabile, altele se scumpesc simțitor. Este vorba despre legume, fructe lapte, carne, pâine, tot ceea ce intră în coșul zilnic.
România ar putea asigura prin producția internă aceste produse, însă se pare că producătorii autohtoni intră mai greu în supermarketuri, pe de o parte, iar pe de altă parte, cele din import sunt mai ieftine și mai comerciale.

Sebastian Cernic, membru în Comisia de Agricultură din Senat, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce ajungem să plătim mai mult pentru produsele altora și care ar fi soluțiile să revigorăm agricultura.

”Avem Programul Tomata, dar noi am importat roșii de zeci de milioane de euro”

Expertul în agricultură a spus că ”în România este de fapt o situație pe care nu o poți compara cu celelalte țări din Europa”, deoarece ”noi avem foarte mulți fermieri cu suprafețe mici de teren, care reprezintă undeva la 60 sau 70% din suprafața agricolă”.

Iar aceștia ”nu sunt eficienți, dar ei primesc subvenții. Cu toate acestea, importăm produsele pe care ei ar trebui să le producă”.

"De exemplu, prin Programul Tomata, inițiat în 2017, au fost date subvenții peste subvenții, în schimb anul trecut am importat roșii din Turcia în valoare de 65 de milioane de euro. Ori programul nu este ceea ce trebuie, ori oamenii iau subvenția degeaba", a spus senatorul.

Pentru anul 2023, este alocată o sumă de 263 de milioane de lei pentru acest program, conform Ministerului Agriculturii.

Sebastian Cernic este însă de părere că subvenția în agricultură, în România, ”a fost transformată în ajutor social. Și apoi ne plângem că importăm produse pe care noi, în România, le-am putea asigura fără probleme”.

De ce se întâmplă acest lucru?

”Fermierii români nu vor să se asocieze. Le este teamă să nu câștige unii mai mult ca ceilalți. Există o reticiență în această zonă. Apoi noi nu avem servicii integrate.

Dacă tu, de exemplu, ești fermier de cultură mare, da, ai porumb, de exemplu, în loc să vinzi porumbul la 1,50 lei sau 2,50 lei, mai bine îți faci și partea de zootehnie și valorifici produsul, vinzi valoarea adăugată.

În schimb, noi alegem să exportăm materia primă. Pe fonduri europene, s-au dezvoltat 200 de ferme zootehnice care s-au închis din varii motive. Eu m ...citeste mai departe despre "De ce importă România produse agricole pe care și le poate asigura fără probleme din producție proprie. ”La noi, subvenția a fost transformată în ajutor social”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 06 Februarie 2023, ora 03:45

 Articol citit de 59 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor