Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

România, pe primul loc la evaziune fiscală. 4.000 de euro se pierd în fiecare secundă în Europa din neîncasarea TVA

România, pe primul loc la evaziune fiscală. 4.000 de euro se pierd în fiecare secundă în Europa din neîncasarea TVA
Pe locul doi este Grecia FOTO Unsplash
România este pe primul loc în lista țărilor din Europa cu cele mai mari pierderi fiscale, cu o pierdere de 34,9% din TVA într-un an, potrivit Comisiei Europene.
Statele membre UE au pierdut în 2019 circa 134 de miliarde de euro din neîncasarea TVA. Suma rezultă din pierderile de venituri ca urmare a fraudelor și a evaziunii fiscale cu TVA, prin practicile de evitare și optimizare a TVA-ului, a falimentelor și insolvențelor, precum și din cauza unor calcule incorecte și a erorilor administrative. Chiar dacă unele pierderi de venituri sunt inevitabile, o acțiune decisivă și răspunsuri politice direcționate ar putea totuși face diferența, mai ales când este vorba de nerespectarea normelor, potrivit Reporter.
Datele din acest an relevă că este vorba de pierderi de 4.000 de euro pe secundă.

În 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit național de conformare la normele TVA, pierzând 34,9% din veniturile sale din TVA în 2019, urmată de Grecia (25,8%) și Malta (23,5%). Cele mai mici deficite de TVA au fost observate în Croația (1,0%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%). În valori absolute, cele mai mari deficite de conformare la TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) și Germania (23,4 miliarde de euro).

În termeni nominali, în 2019 deficitul total de TVA al UE a scăzut cu aproape 6,6 miliarde de euro, la suma totală de 134 de miliarde de euro, scădere care reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de anul precedent, în care s-a înregistrat o scădere de doar 4,6 miliarde de euro. ...citeste mai departe despre "România, pe primul loc la evaziune fiscală. 4.000 de euro se pierd în fiecare secundă în Europa din neîncasarea TVA" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 09:24

 Articol citit de 461 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor