România nu resimte încă influențele negative externe. Sentimentul economic a revenit la valoarea din ianuarie!

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 16:49
523 citiri
România nu resimte încă influențele negative externe. Sentimentul economic a revenit la valoarea din ianuarie!

In timp ce indicele sentimentului economic marcheaza in septembrie o noua prabusire in zona euro, economia romaneasca pare imuna la influentele externe.

Astfel, economiile din Germania, Italia, Franta, Belgia si Olanda dau puternice semnale de slabiciune, iar in Romania indicele sentimentului economic creste.

Crizele anterioare au aratat insa ca exista un decalaj de timp, in care economiile puternice si cea autohtona reactioneaza la stimulii negativi.

Caderea a inceput din martie in zona euro

Indicele sentimentului economic (ESI) din zona euro a scazut in septembrie 2022 cu 3,6 puncte fata de o luna mai devreme, pana la 93,7, cel mai de jos nivel din noiembrie 2020 si sub asteptarile pietei de 95,0, potrivit tradingeconomics.com, ce citeaza Eurostat.

Evolutia vine pe fondul ingrijorarilor privind cresterea inflatiei si a ratelor dobanzilor, precum si a slabelor perspective economice, in contextul crizei energetice care se intensifica din cauza razboiului din Ucraina.

In august 2022 indicele sentimentului economic in zona euro a fost la nivelul de 97,3 puncte.

Trebuie notat ca luna martie a anului in curs, prima de dupa declansarea razboiului din Ucraina, a fost prima din tendinta puternic descrescatoare generata de contextul geo-politic.

Pentru comparatie, in februarie 2022 indicele avea valoarea de 114,1 puncte, pentru ca in martie sa scada la 106,3 puncte.

Printre cele mai mari economii din zona euro, ESI a scazut semnificativ in Germania (-4,8 puncte), Olanda (-3,7 puncte), Italia (-3,7 puncte), Franta (-3,2 puncte). Danemarca, Belgia si Slovenia detin recordurile negative al zonei euro, cu minus 8,6 puncte, minus 7,4 puncte, respectiv minus 5,9 puncte.

Romania, in afara tendintei

In Romania, in schimb, valoarea ESI a crescut cu 1,7 puncte, ajungand in septembrie la 102,2, de la 100,5 in august. Valoarea indicelui a variat dealtfel foarte putin pe tot cursul anului, fara a urma tendinta puternic descendenta inregistrata de zona euro si de marile economii europene.

Astfel, ESI in cazul Romaniei a fost de 102,2 in ianuarie 2022, 102,4 in februarie, 103,2 in martie, 103,7 in aprilie (a se remarca tendinta crescatoare!), pentru ca abia apoi sa scada putin pana la minimul de 100,5 din august si sa revina la 102,2 in septembrie.

Pentru comparatie, in februarie ESI era la nivelul de 113,9 in cazul Germaniei, pentru ...citeste mai departe despre "Romania nu resimte inca influentele negative externe. Sentimentul economic a revenit la valoarea din ianuarie!" pe Ziare.com

#economie romania , #Stiri Macroeconomie