Românii au cea mai mică putere de cumpărare din UE, sub bulgari

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 14:37
353 citiri
Românii au cea mai mică putere de cumpărare din UE, sub bulgari

Deși puterea de cumpărare medie a românilor s-a dublat în perioada 2015 – 2021, se află încă la mai puțin de jumătate din media UE.

Mai mult decât atât, românii sunt ultimii din UE, fiind depășiți și de bulgari în privința venitului disponibil median.

Olanda și Austria, țările care s-au opus primirii României în spațiul Schengen, au printre cele mai ridicate puteri de cumpărare din Uniune.

Ultimii din UE

În 2021, venitul disponibil median a fost de 18.019 PPS pe locuitor în UE . Acesta a variat considerabil între statele membre ale UE, limita superioară fiind de 32.132 PPS în Luxemburg.

La extrema opusă, a limitei inferioare, se află România, cu 8.703 PPS.

Cele mai ridicate niveluri ale venitului median disponibil s-au înregistrat în statele membre ale UE de Vest și nordice, în special în Luxemburg (32.132 PPS), Olanda (24.560 PPS), Austria (24.450 PPS) și Germania (23.401 PPS).

De cealaltă parte, venitul disponibil median a fost mai scăzut în majoritatea statelor membre din sud și est, în special în România (8.703 PPS), Bulgaria (9.375 PPS), Grecia (9.917 PPS) și Ungaria (9.982 PPS), potrivit datelor publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene.

Disparitățile se păstrează

Se poate observa că Olanda și Austria, țările care s-au opus admiterii României în uniunea vamală, au o putere de cumpărare de aproape trei ori mai mare decât a țării noastre.

În 2015, venitul disponibil median a fost în România de 4.357 PPS, aproximativ jumătate față de valoarea din 2021. Ritmul de creștere în perioada 2015 – 2021 nu a fost însă destul de puternic pentru a reduce semnificativ disparitățile față de țările bogate.

Pentru comparație, Luxemburg avea în 2015 un venit disponibil median de 29.285 PPS, iar Germania de 20.365 PPS.

Ce este PPS

Modul în care veniturile sunt distribuite în societate determină măsura în care indivizii au acces egal la bunuri și servicii.

O măsură foarte importantă a distribuției venitului este venitul disponibil median, exprimat pe locuitor în standardul puterii de cumpărare (PPS).

Standardul puterii de cumpărare, abreviat PPS, este o unitate monetară artificială. PPS este termenul tehnic utilizat de Eurostat pentru moneda comună în care sunt exprimate agregatele conturilor naționale atunci când sunt ajustate pentru diferențele de nivel de preț folosind PPP – paritățile puterii de ...citeste mai departe despre "Românii au cea mai mică putere de cumpărare din UE, sub bulgari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#economie Romania , #Stiri Macroeconomie