Romanii consuma seminte de floarea soarelui de import. Producator: In Romania nu exista

Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 13:12
5224 citiri
Romanii consuma seminte de floarea soarelui de import. Producator: In Romania nu exista
Foto: Pixabay

Golden Foods, compania care detine brandul Elmas, importa semintele de floarea soarelui pentru consum uman, pentru ca in Romania nu exista, a afirmat, vineri, Kostas Mitzalis, directorul general Golden Foods, in cadrul conferintei prilejuite de listarea obligatiunilor companiei pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Din pacate semintele le importam pentru ca nu exista seminte pentru consum uman in Romania. Seminte pentru ulei sunt multe, dar pentru consum uman foarte putine. Exista o firma care incet incearca sa ofere seminte fermierilor. Are un program de agricultura. Am incercat si noi acum 9 ani cu Agricover, dar am renuntat. Am adus din America seminte si le-am dat fermierilor, dar nu stiu de ce fermierii au renuntat. Probabil a fost o problema legata de randamente. Nu pot sa va spun mai multe. Cumparam seminte de dovleac din Romania", a spus Kostas Mitzalis, precizand ca restul se importa din tarile din regiune.

Directorul general Golden Foods a precizat ca a avut recent discutii cu firma care se va ocupa de producerea de seminte de floarea soarelui pentru consumul uman in Romania si a primit asigurari din partea fermierilor ca vor cultiva aceste seminte. Cantitatea de seminte de floarea soarelui pentru consum uman care urmeaza a fi realizata este de 2.000 de tone.

El a mai spus ca este posibil sa listeze compania la Bursa in 2021 sau 2022.

Romania s-a clasat in 2018 si 2019 pe primul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste suprafata cultivata si productia realizata de floarea soarelui, conform datelor Institutului National de Statistica.

Anul acesta, recolta totala de floarea soarelui a fost de 3,489 milioane de tone, in crestere cu 13,93% fata de 2018, respectiv cu 426.750 tone.

Obligatiunile corporative emise de Golden Foods Snacks (ELMAS22), care detine brandul ELMAS, au intrat la tranzactionare pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare administrat de BVB.

Golden Foods Snacks face parte dintr-un grup de companii active in Romania si Grecia, fiind specializata in productia si ambalarea nucilor, alunelor, semintelor si fructelor uscate.

Obligatiunile au o maturitate de 3 ani si o dobanda fixa, de 9% pe an platibila trimestrial. Emisiunea cuprinde 47.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 100 de lei, ceea ce inseamna o valoare totala de 4,7 milioane de lei. Obligatiunile sunt garantate cu marca 'ELMAS natura ne inspira', care in anul 2019 devine 'ELMAS the natural choice' si care a fost evaluata la aproape 4 milioane de euro de catre firma CMF Consulting.

Obligatiunile au fost vandute in cadrul unui plasament privat derulat in iunie 2019 si intermediat de BRK Financial Group (BRK).

In Romania, Golden Foods Snacks produce si distribuie trei tipuri de produse: seminte, alune si fructe deshidratate. Acestea sunt distribuite sub brandul 'ELMAS natura ne inspira', care poate fi gasit in marile retele de retail la nivel national, cat si in magazinele de proximitate.

Compania Golden Foods Snacks este controlata indirect de familia Mitzaliz, prin GF Holding Limited (55,78%) si Golden Brands Limited (44,22%). Familia Mitzaliz a dezvoltat mai multe companii de-a lungul timpului pe care le-a vandut catre Pepsico (1986 - Tasty Foods Greece, 2004 - Star Foods Romania, 2005 - Star Foods Polonia, respectiv Interstar Chim).

In 2018, Golden Foods Snacks a inregistrat o cifra de afaceri de 46,2 milioane lei (aproape 10 milioane euro), in crestere cu 18% fata de anul anterior. Aproximativ 76% din cifra de afaceri a fost realizata din activitatea cu comertul modern, in timp ce 24% din aceasta vine din comertul traditional si export. Pe partea de comert traditional, societatea lucreaza cu unul dintre cei mai mari distribuitori nationali, Aquila Part Prod. Cifra de afaceri este estimata sa avanseze pana la 71,6 milioane lei pana in anul 2022.

#seminte floarea soarelui Romania, #seminte floarea soarelui , #Agricultura