Noi fonduri europene pentru România și Bulgaria. Cum vor fi folosiți banii pentru gestionarea frontierelor

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 11:04
113 citiri
Noi fonduri europene pentru România și Bulgaria. Cum vor fi folosiți banii pentru gestionarea frontierelor
Comisia Europeană FOTO European Commission Facebook

Comisia Europeană a anunțat că oferă un nou sprijin financiar României şi Bulgariei pentru punerea în aplicare a unor proiecte-pilot privind procedurile de azil şi de returnare în cele două țări. Astfel, Bulgaria va primi 45 de milioane de euro, iar România 10,8 milioane de euro. Executivul european mai precizează că aceste fonduri vor fi adăugate la programele naţionale din cadrul finanţării „afaceri interne” al Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize.

Aceste proiecte-pilot, cu durata de 6 luni, au fost lansate în martie 2023, bazându-se pe bunele practici şi experienţa din Bulgaria şi România în domeniul azilului, al returnărilor, al gestionării frontierelor şi al cooperării internaţionale, mai arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Acest demers se înscrie în continuarea scrisorii preşedintei CE Ursula von der Leyen din 26 ianuarie a.c. şi a concluziilor Consiliului European din 9 februarie, precum şi a Planului de acţiune al UE pentru Balcanii de Vest din decembrie 2022.

Proiectele legislative aplicate în România

România a modificat legislaţia naţională în materie de azil în mai 2023, pentru a permite participarea experţilor EUAA la înregistrarea şi evaluarea cererilor de azil. În decembrie 2022, EUAA şi România au semnat un plan operaţional, consolidând, de asemenea, capacitatea de primire şi de prelucrare a cererilor de azil.

Începând din aprilie 2023, EUAA a trimis 11 interpreţi în centrul regional pentru azil din Timişoara. Alţi patru experţi EUAA vor fi mobilizaţi pentru a ajuta autorităţile naţionale cu prelucrarea cererilor.

În ceea ce priveşte returnările, România şi-a modificat legislaţia în mai 2023 pentru a permite luarea unei decizii negative privind protecţia internaţională alături de o decizie de returnare, mai indică sursa citată. Această modificare contribuie la asigurarea unui proces de returnare mai eficient, care să prevină sustragerea persoanelor vizate şi deplasările secundare.

De asemenea, au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte actualizarea sistemului informatic naţional de gestionare a returnărilor şi o mai bună aliniere a acestuia la sistemele informatice ale Frontex, pentru a permite o analiză şi informaţii statistice mai precise.

În luna mai 2023, România s-a alăturat programului Frontex privind serviciile comune de reintegrare, care ...citeste mai departe despre "Noi fonduri europene pentru România și Bulgaria. Cum vor fi folosiți banii pentru gestionarea frontierelor" pe Ziare.com

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Comisia Europeana, #frontiera romania, #azil, #fonduri europene, #fonduri europene Romania , #Stiri Macroeconomie