Tabara: Probleme din agricultura sunt acumulate in 20 de ani

Luni, 02 Mai 2011, ora 19:04
1783 citiri
Tabara: Probleme din agricultura sunt acumulate in 20 de ani

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabara a precizat luni, in cadrul dezbaterii motiunii simple depuse impotriva sa, ca datele pe care semnatarii le invoca nu sunt "credibile", ci sunt estimari si "simple operatiuni aritmetice", si a adaugat ca problemele acuzate in motiune sunt acumulate de 20 de ani., potrivit NewsIn.

"Problemele din agricultura sunt probleme acumulate in decursul a 20 de ani, acelea pentru care nicio guvernare, inclusiv semnatarii motiunii, nu au gasit o solutie", a spus Tabara, dand ca exemplu raportul dintre fermele mici si cele mari, care ar reprezenta un "nonsens" deoarece exista prea multe ferme mici si "la mijloc un gol", dar si problema terenurilor nelucrate.

In ceea ce priveste datele avansate de semnatarii motiunii, in special in ceea ce priveste recolta, ministrul a spus ca sunt "simple operatiuni aritmetice", si nu estimari oficiale, care inca nu au fost prezentate, ci sunt asteptate in luna iunie. "In aceste conditii, cat de credibile pot fi datele invocate?", i-a intrebat Tabara pe reprezentantii opozitiei.

Ministrul a spus ca situatia din agricultura nu este atat de grava pe cat vor sa o faca sa para senatorii USL, lucrarile agricole fiind in grafic, iar conditiile meteorologice permitand recuperea culturilor care au avut de suferi in ultimii ani. Mai mult, din 2009, cand ministerul era asigurat de PSD, suprafata insamantata a crescut, iar datele sunt optimiste, a sustinut Tabara.

Cu toate acestea, el a spus ca sectorul agricol nu a reactionat potrivit in urma crizei economice.

"Reactia sectorului agricol la factorii perturbatori din ultimii 2 ani (...) nu a raspuns suficient provocarilor generate de evolutiile pietei, dar exista premise favorabile", a precizat ministrul, dand ca exemplu cresterea exporturilor de produse agroalimentare, scaderea deficitului comercial, reducerea importurilor si aparitia unui excedent comercial de 102 milioane de euro in urma relatiilor comerciale cu tari din afara UE.

Ministrul a precizat o serie de date tehnice cu privire la situatia din agricultura, dand asigurari ca este la curent cu situatia din domeniu si ca lucrurile se indreapta intr-o directie buna.

La ora transmiterii acestei stiri, senatorii dezbat motiunea simpla pe Agricultura depusa de opozitie si intitulata "Agricultura falimentara, dar politizata".

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#valeriu tabara, #agricultura, #terenuri agricole , #Agricultura