Zona Euro a intrat oficial în recesiune. Explicații geo-economice și scenarii de redresare

Duminica, 11 Iunie 2023, ora 03:00
166 citiri
Zona Euro a intrat oficial în recesiune. Explicații geo-economice și scenarii de redresare
Zona Euro a intrat în recesiune tehnică FOTO Pexels.com

Date revizuite ale Eurostat au confirmat recent că Uniunea Europeană a intrat în recesiune tehnică. Jurnaliștii de la Wall Street Journal (WSJ) au trecut un fir roșu prin evenimentele care au dus la situația din prezent, atrăgând atenția cu privire la viitorul economiei europene în perioada următoare.

Analiștii Paul Hannon și Bertrand Benoit explică faptul că zona Euro a intrat în recesiune deoarece Germania, cea mai mare economie a sa, a început să aibă probleme, sugerând că impactul războiului Rusiei în Ucraina ar fost mai profund decât se anticipa la începutul acestui an. Europa se află într-o perioadă de stagnare, blocată în parametri economici echivalenți cu o ipoteză a prelungirii pandemiei, spun specialiștii. În timp ce economia SUA este acum cu 5,4% mai mare decât înainte de izbucnirea pandemiei Covid-19, economia zonei euro este doar cu 2,2% mai mare.

Inflația generată de creșterea costurilor energetice și nivelul ridicat al prețurilor la alimente s-a temperat recent în Europa, dar rămâne mult mai ridicată decât ar dori factorii de decizie politică și afectează negativ consumul.

Analiza deciziilor economice ale Germaniei și factorii care au influențat recesiunea tehnică

Slăbiciunea Germaniei este o preocupare deosebită. În deceniile trecute, economia țării a reușit adesea să se redreseze rapid după șocurile economice datorită competitivității exportatorilor săi. Cu toate acestea, comerțul global a suferit mai întâi în urma pandemiei și apoi a creșterii tensiunilor geopolitice, iar de data sectorul industrial și de export nu poate oferi același nivel de sprijin. Producția industrială din țară a înregistrat o scădere abruptă în martie 2023.

Important de avut în vedere e faptul că, datorită dimensiunii sale, economia germană poate influența pozitiv sau negativ zona euro. Alunecarea zonei euro în recesiune la începutul anului a avut loc în ciuda înregistrării unor creșteri în economiile din Franța, Italia și Spania, ceilalți actori principali pe scena UE.

Economiștii consideră că toate aceste fluctuații indică o redresare lentă și prelungită pentru continent în 2023, consumatorii și întreprinderile resimțind și efectul majorării costurilor de împrumut în timp ce Banca Centrală Europeană va continua, cel puțin încă două luni, să crească dobânzile pentru a combate inflația.

Eurostat a declarat joi că Produsul ...citeste mai departe despre "Zona Euro a intrat oficial în recesiune. Explicații geo-economice și scenarii de redresare" pe Ziare.com

#recesiune, #recesiune zona euro, #Uniunea Europeana, #Germania, #dobanzi, #Wall Street Journal , #Stiri Macroeconomie