Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii la 35%. Politică monetară tot mai agresivă

Vineri, 27 Octombrie 2023, ora 09:13
0 citiri
Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii la 35%. Politică monetară tot mai agresivă
Steagul Turciei FOTO Pixabay

Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda de politică monetară cu 500 puncte de bază, în linie cu estimările analiştilor, un semn că oficialii adoptă măsuri agresive pentru reducerea inflaţiei, care a urcat în septembrie la 61,53%, transmit DPA şi Reuters.

La cea de-a cincea şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 30% până la 35%. În august şi septembrie dobânda a fost majorată cu 750 de puncte de bază şi, respectiv, cu 500 de puncte de bază.

Comitetul de politică monetară al Băncii Centrală a Turciei "a decis să continue procesul de înăsprire a politicii monetare pentru a stabili cât mai curând posibil procesul de dezinflaţie, pentru ancorarea aşteptărilor inflaţioniste şi pentru a ţine sub control evoluţia preţurilor", a informat instituţia într-un comunicat.

În plus, viitoarele decizii de politică monetară vor avea ca obiectiv atingerea ţintei de inflaţie de 5% pe termen mediu, în condiţiile în care evoluţiile geopolitice reprezintă un risc la adresa perspectivelor privind inflaţia, a precizat Banca Turciei.

Economistul Liam Peach de la Capital Economics se aşteaptă ca Banca Centrală a Turciei să continue la următoarele două reuniuni din acest an majorarea dobânzii cu 500 puncte de bază, ceea ce va avea ca rezultat îmbunătăţirea dezechilibrelor macroeconomice.

În ultimii doi ani, lira s-a depreciat cu aproape 70%, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a demis patru guvernatori la Banca Centrală a Turciei în patru ani, a făcut presiuni pentru reducerea dobânzii, în pofida inflaţiei ridicate, care a depăşit 85% anul trecut.

În septembrie, rata inflaţiei a urcat la 61,53%, iar autorităţile se aşteaptă să ajungă la 68% până la finalul anului, în pofida politicii monetare agresive.

...citeste mai departe despre "Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii la 35%. Politică monetară tot mai agresivă" pe Ziare.com

#majorare rata dobanda, #Turcia, #banca turcia , #Stiri International