Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Media > Audiovizual
A   A   A

Basescu: Stolojan, un om capabil s? in?eleag? resorturile crizei economice

Basescu: Stolojan, un om capabil s? in?eleag? resorturile crizei economice
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a avut in vedere, atunci cand l-a desemnat pe Theodor Stolojan in functia de prim-ministru, faptul ca acesta "este un om capabil sa inteleaga resorturile crizei economice".

"Am avut in vedere un om capabil, pe de o parte, sa inteleaga resorturile crizei economice si sa poata sa o gestioneze, iar pe de alta parte, un om cu suficienta autoritate pentru a putea gestiona buna functionare a guvernului si a institutiilor statului intr-o perioada in care Romania devine tot mai afectata de efectele crizei financiare si economice globale", a afirmat Basescu.Presedintele Traian Basescu l-a desemnat, miercuri, pe Theodor Stolojan in functia de prim-ministru.

Seful statului a precizat ca in cazul in care va primi votul Parlamentului, mandatul lui Stolojan va fi pentru patru ani si nu unul fractionat.Theodor Stolojan s-a nascut la 24 octombrie 1943 la Targoviste. Este licentiat al Facultatii de Finante, Credit si Contabilitate din cadrul ASE Bucuresti (1966). Doctor in stiinte economice (1980).A fost economist stagiar in Ministerul Industriei Alimentare (1966-1972); economist principal, sef de serviciu, director adjunct, director la Directia Bugetului (1972-1982); director adjunct, director al Directiei valutare si relatiilor internationale (1982-1987); inspector general al Directiei veniturilor statului a Ministerului de Finante (1988-1989).Ministru adjunct al Finantelor (29 dec.1989-apr. 1990), a fost ministru al Finantelor in perioada mai 1990-aprilie 1991.Presedinte al Agentiei Nationale de Privatizare (mai 1991-sept. 1991).A fost prim-ministru al Romaniei (16 oct. 1991-19 nov. 1992). Dintre directiile de actiune in acea perioada, mentionam: constituirea formelor institutionalizate de dialog social intre Guvern, Parlament si sindicate, ceea ce a permis reducerea pana la eliminarea tensiunilor sociale; continuarea reformei preturilor, a privatizarii, si unificarea cursurilor de schimb; promovarea Legii Audiovizualului; infiintarea Consiliului National al Audiovizualului.Economist si senior economist la Banca Mondiala, Departamentul de Dezvoltare a Sectorului Privat (dec.1992-1998). Domenii de activitate: dezvoltarea si implementarea programelor de privatizare in Republica Moldova si Uzbekistan. Consultant la Banca Mondiala (1999 - 2000).Membru al Partidului National Liberal, din iulie 2000, a fost presedinte al Consiliului National, din 17 februarie 2001.


Ales presedinte al acestui partid la Congresul extraordinar desfasurat, la Bucuresti, in perioada 24-25 august 2002.Ales deputat de Bucuresti pe listele PNL, la alegerile din noiembrie 2000, si-a prezentat demisia din Parlament la 18 decembrie 2000.Dupa formarea Aliantei D.A. - Dreptate si Adevar, in 2003, dintre Partidul National Liberal si Partidul Democrat, condus de Traian Basescu (primarul Bucurestiului, in acea perioada), in februarie 2004 si-a anuntat candidatura la presedintie din partea aliantei.La 2 octombrie 2004, Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din fruntea PNL si, totodata, din cursa prezidentiala, datorita unor probleme de sanatate, locul sau in cursa pentru presedintie fiind preluat de Traian Basescu.Dupa alegerile din 2004, a devenit consilier pe probleme economice al presedintelui nou ales, Traian Basescu. Datorita unei pozitii critice fata presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu si fata de restul conducerii partidului, s-a ajuns la excluderea sa din partid, la 10 octombrie 2006.Dupa excluderea din PNL, Stolojan lanseaza Platforma liberala, impreuna cu alti liberali exclusi din partid sau nemultumiti de conducere, iar, in decembrie 2006, anunta constituirea Partidului Liberal Democrat (inregistrat oficial la 1 martie 2007). Theodor Stolojan a devenit presedintele acestei noi formatiuni politice.A candidat pe prima pozitie a listelor Partidului Liberal Democrat, la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 si a fost ales deputat in Parlamentul European.La inceputul lunii decembrie 2007, s-a decis fuziunea intre Partidul Democrat (PD) si Partidul Liberal Democrat (PLD) sub denumirea de Partidul Democrat Liberal (PD-L), formatiune politica in care Theodor Stolojan detine functia de prim-vicepresedinte, presedinte fiind Emil Boc.Este autorul unor studii si cercetari din domeniul finantelor si macroeconomiei, aparute in publicatii de specialitate din tara si de peste hotare.Membru al Institutului International de Finante Publice, Saarbucken, Germania (din 1978).

Facebook ShareTweet
 Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 14:23

 Articol citit de 2661 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor