Cum sa construiesti un imperiu

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 12:22
3518 citiri
Cum sa construiesti un imperiu

O idee geniala schitata pe spatele unui servetel iti poate garanta succesul in afaceri si o eventuala inscriere in Top 300, ce-i drept, doar lumea este plina de asemenea exemple. Pentru a trece insa la nivelul urmator, ai nevoie de ceva mai mult, iar primul care poate vedea daca esti facut pentru asta esti chiar tu. 

Diferenta esentiala dintre noii si vechii antreprenori este ca primii pot trece cu usurinta la nivelul urmator, pe cand cei din urma vor da cu capul de pragul de sus.

"Nu poti invata un caine batran niste trucuri noi", spune doctorul Steven Barglas, un reputat consultant american de management care ii sfatuieste pe cei mai importanti oameni de afaceri ai planetei, in ultimul sau articol din revista Forbes.

Inainte de a te lansa in marile afaceri trebuie sa te gandesti foarte bine daca esti facut cu adevarat pentru asta sau daca nu cumva mai putin inseamna mai bine, pentru tine.

Iata, asadar, cateva trasaturi fara de care nu vei putea intra "in liga mare", identificate de doctorul Barglas:

Gandeste flexibil si actioneaza in consecinta


Managerii antreprenoriali detecteaza rasturnarile de situatie cu acuratetea unui seismograf si stiu sa profite de ele sau sa o ia la goana.

Ca principala linie ideologica, acestia sunt absolut convinsi ca succesul trecut este doar un palid prezicator al gloriei viitoare si actioneaza in consecinta, modelandu-si cu obstinenta prezentul.

Munca in echipa nu este doar pentru angajati

Antreprenorii
sunt obsedati de control, iar multi dintre ei au o problema cu perceperea unei alte autoritati decat cea suprema, a lor.

O singura persoana poate sa conduca cu succes o mica afacere, insa o crestere reala poate fi obtinuta doar muncind intr-o echipa, din care adesea vor face parte mai multe spirite tari.

Critica si autocritica sunt mai mult decat necesare

"Nimeni nu-mi spune mie ce sa fac!". Gandeste asa si iti vei putea deschide oricate afaceri doresti.

De fapt, probabil vei fi chiar nevoit sa variezi, pentru ca le vei inchide pe toate in acelasi ritm alert, daca nu poti suporta si trage invataminte dintr-o critica constructiva.

Recunoaste ca nici chiar tu nu le stii pe toate

"Cand sunt in cautarea unui manager antreprenorial, niciodata nu pariez pe cei care sunt atotstiutori, super inteligenti si mult prea increzatori in puterile lor", spune Steven Barglas, convins ca "niste caini batrani (si chiar cei tineri) nu pot invata trucuri noi".

Cei care au cu adevarat stofa de creatori de afaceri sunt de cele mai multe ori extrem de competitivi, insa isi cunosc foarte binele limitele si nu iau nimic de bun in baza unei simple observatii sau conceptii personale.

Dovedeste un instinct tenace sau recunoaste ca nu il ai

Riscul calculat ramane unul din marile paradoxuri ale afacerilor, iar managerii antreprenoriali sunt nevoiti in fiecare zi sa gaseasca acel echilibru optim intre deciziile indraznete si riscul de a pierde totul intr-o singura secunda.

Este un simt pe care nu ti-l poti dezvolta in niciun caz in scoala si nici n-ai timp sa prinzi nimic din zbor. Poti doar sa te gandesti foarte bine, in schimb, daca il ai sau nu, inainte sa te apuci de treaba.

In concluzie, gandeste-te ca totul se reduce la antica fabula a lui Esop, in care broasca testoasa reuseste sa-l intreaca pe iepure.

Este logic, oricine stie ca un alergator de viteza nu are ce cauta intr-o cursa lunga, alaturi de un maratonist.

Asadar, inainte sa-ti setezi cursul spre varful piramidei, uita-te bine in oglinda si pune-ti intrebarea: "Sunt o broasca testoasa sau un iepure?". In ambele variante vei putea castiga o cursa, atata timp cat te-ai inscris in cea potrivita pentru tine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#imperiu, # succes, # afaceri , #Reviste