Lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in 2014

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 10:57
1509 citiri
Lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in 2014

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a stabilit lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu in 2014 de toti cablistii din Romania, printre posturile nou intrate in aceasta lista numarandu-se Digi TV, Mynele TV si Trinitas TV.

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au decis publicarea listei "must-carry", conform articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002 si Deciziei CNA numarul 72 din 2012. Lista "must carry" se aplica doar operatorilor de cablu, nu si platformelor de satelit (DTH), si urmeaza sa fie publicata in urmatoarea perioada pe pagina de internet a CNA.

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta".

Lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti

Astfel, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in anul 2014 se regasesc programele Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara), dar si TV5, un program inclus obligatoriu in grilele operatorilor de cablu in baza unui acord international intre Romania si Franta.

De asemenea, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in 2014 se regasesc 31 de televiziuni private, selectate in ordinea indicelui anual de audienta: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, National TV, Romania TV, Realitatea TV, B1 TV, Antena Stars, Favorit TV, Taraf TV, Euforia Lifestyle TV, Digi 24, Kiss TV, Mynele TV, Gsp TV, Trinitas TV, UTV, National 24 Plus, Music Channel, Look TV, Neptun TV, Speranta TV, Nasul TV, H!T Music Channel, Trasilvania L!ve, TVH, Inedit TV, Alfa Omega TV, Credo TV si Travel Mix.

Potrivit reprezentantilor CNA, Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor (ARMA) a furnizat CNA audientele anuale la nivel national (rating% pe Whole Day, All + guests, pentru anul 2013).

Comparativ cu 2013, in acest an cablistii sunt obligati sa retransmita in plus urmatoarele televiziuni: Digi 24, Mynele TV, Trinitas TV, Speranta TV, Alfa Omega TV, Credo TV, Travel Mix.

Digi 24 este o televiziune de stiri detinuta de compania de telecomunicatii RCS&RDS, iar Mynele TV este o televiziune de manele si muzica de petrecere din al carei actionariat face parte si cantaretul Costi Ionita, iar Trinitas TV este postul TV al Patriarhiei Romane.

In scopul includerii in lista "must carry", radiodifuzorii interesati declara la CNA, pana cel mai tarziu la data de 15 ianuarie a fiecarui an, pentru anul calendaristic in curs, care dintre serviciile de programe vor fi libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare. Declaratia este valabila pana la data de 15 ianuarie a anului urmator.

Totusi, lista "must carry" de anul acesta cuprinde si televiziuni care au depasit termenul de 15 ianuarie, impus de Decizia 72. De exemplu, Neptun TV a depus documentatia prevazuta de CNA pentru includerea in aceasta lista pe 31 ianuarie, Romania TV - pe 16 ianuarie, iar Credo TV - pe 23 ianuarie.

In "lista must carry" intra si televiziunile regionale si pentru minoritati

,

In "lista must carry" vor intra si televiziunile regionale, intrucat potrivit articolului 82, alineatul 2 din Legea audiovizualului, "Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe regionale si doua programe locale, acolo unde acestea exista; criteriul de departajare va fi ordinea descrescatoare a audientei".

In "lista must-carry" vor intra si televiziuni dedicate minoritatilor, in conformitate cu articolul 82, alineatul 4 din Legea audiovizualului, potrivit caruia: "In localitatile in care o minoritate nationala reprezinta o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura si servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, in limba minoritatii respective".

Lista "must carry" produce efectele pana la obtinerea de catre distribuitorii de servicii a unui nou acord al CNA privind modificarea structurii ofertei de servicii de programe in conformitate cu noua lista "must carry".

Potrivit dispozitiilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, lista "must carry" este aplicabila distribuitorilor de servicii de programe, cu exceptia celor care utilizeaza pentru retransmisie retele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH).

In maximum 7 zile de la publicarea listei "must carry", distribuitorii de servicii de programe vor solicita, in scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare retea de comunicatii electronice in functiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligati sa le retransmita potrivit art. 82 din Legea audiovizualului. Daca in maximum 15 zile de la publicarea listei "must carry" radiodifuzorul nu raspunde in scris solicitarii, acceptul de retransmisie se considera a fi acordat tacit.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cna televiziuni, #lista must carry, #lista televiziuni , #Televiziune