Mass-media din Grecia intra in greva, dupa inchiderea televiziunii publice

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 11:10
1449 citiri
Mass-media din Grecia intra in greva, dupa inchiderea televiziunii publice

Sindicatele jurnalistilor eleni au declansat miercuri, incepand cu ora locala 06h00, o greva de protest de 24 de ore in toate mijloacele de informare in masa, in semn de protest fata de inchiderea posturilor publice de radioteleviziune ERT.

Marti, un purtator de cuvant al guvernului de la Atena a declarat ca televiziunea de stat se inchide "din cauza lipsei de transparenta si a cheltuielilor fara masura", urmand ca cei 2.600 de angajati sa fie concediati, relateaza agentia rusa de presa RIA Novosti.

Grecia ramane fara televiziune publica pentru a taia din cheltuieli

In locul ERT, guvernul intentioneaza sa creeze o noua Radioteleviziune publica. Doua din cele trei partide din coalitia de guvernamant (PASOK si DIMAR), precum si opozitia au respins o astfel de initiativa.

Executivul grec ii acuzase anterior pe jurnalistii de la televiziunea publica de sabotaj din cauza criticilor la adresa politicilor sale in perioada de criza si a grevelor declansate in timpul unor vizite de stat importante.

"In urma arbitrarului, obscurantismului si a deciziei barbare a guvernului tripartit de a pune lacatul pe ERT, conducerea sindicatelor - Federatia panelena a Uniunii redactorilor POESY, Federatia panelena de Radio si Televiziune POSPERT si Federatia panelena a angajatilor din presa scrisa POEPTYM - a decis sa declanseze o greva a jurnalistilor, angajatilor tehnici si administratorilor din intreaga mass-media din Grecia cu o durata de 24 de ore", se afirma intr-un comunicat al sindicatelor din media elena, citat de RIA Novosti.

Greva din print incepe joi

Astfel, greva tuturor media private, inclusiv agentia de presa ANA-MPA si Secretariatul general pentru presa (fostul Minister al presei), a inceput miercuri, la ora locala 06H00. Greva in toata presa tiparita, ziare si reviste, va incepe joi, la aceeasi ora, si se pare tot pe o durata de 24 de ore.

De la greva au fost exceptate mass-media care prezinta protestul angajatilor din ERT. Jurnalistii eleni ameninta guvernul ca greva angajatilor din mass-media va inceta numai atunci cand guvernul va renunta la deciziile arbitrare, menite sa reduca media la tacere, dupa cum au anuntat sindicatele.

Jurnalistii au facut apel la intreaga breasla si la sustinatorii lor sa se adune, la ora locala 12:00, la un miting in fata sediului ERT.

Posturile publice de radio si televiziune au incetat sa emita marti seara, la ora locala 23:15, cand in loc de imagine a aparut insemnul "Fara semnal". Impreuna cu cele trei canale ale ERT a fost oprita si difuzarea altor catorva posturi, intre care BBC si Deutsche Welle.

Partidul PASOK, care face parte din coalitia de guvernare, a cerut organizarea de urgenta a unei sedinte a executivului in legatura cu inchiderea ERT. Inchiderea posturilor publice de radio si televiziune ar putea duce la "evolutii imprevizibile", au declarat reprezentantii stangii democrate, care fac de asemenea parte din coalitie.

In cursul serii de marti, numeroase forte de ordine au fost amplasate in jurul sediilor ERT din Atena, Salonic, Patras si alte cateva orase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#greva mass media Grecia, #greva jurnalisti Grecia, #inchidere televiziune Grecia, #inchidere radio Grecia , #Televiziune