Rasvan Popescu si Christian Mititelu de la CNA, declarati incompatibili de ANI

Miercuri, 07 August 2013, ora 11:02
1503 citiri

Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca Rasvan Popescu, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA) si fost presedinte al acestei institutii in perioada 2007-2012, a incalcat regimul juridic al conflictului de interese de natura penala. De asemenea, Christian Mititelu, membru al CNA, a fost declarat in incompatibilitate.

Potrivit unui comunicat al ANI, Rasvan Popescu a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat, in calitate de membru al CNA (mandatele 2006 - 2012, 2012 - 2018), respectiv de presedinte al CNA (29 iunie 2007 - 19 decembrie 2012), in exercitarea atributiilor de serviciu, a solutionat cereri si a participat la luarea unor decizii in urma carora s-au acordat autorizatii de licenta audiovizuala pentru SC Pro TV SA.

In acelasi timp, Rasvan Popescu s-a aflat in relatii comerciale si a beneficiat de foloase patrimoniale in cuantum de 15.000 euro de la SC Media Pro Pictures SA.

Conform sursei citate, din activitatea de evaluare, a rezultat faptul ca atat Pro TV SA, cat si Media Pro Pictures SA (societate comerciala din partea careia Rasvan Popescu a realizat beneficii materiale in cuantum de 15.000 euro) au acelasi actionar - CME Investments B.V.

ANI sustine ca Rasvan Popescu nu a respectat dispozitiile art. 253, alin. (1) din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

In acest caz, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Rasvan Popescu a infractiunii de conflict de interese.

Mititelu, incompatibil pentru ca a fost simultan membru CNA si presedintele unui ONG

De asemenea, Christian Mititelu este acuzat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate, in perioada 4 noiembrie 2008 - 15 decembrie 2012, intrucat a exercitat simultan atat functia de presedinte si, ulterior, pe cea de vicepresedinte al Asociatiei "Alianta Civica", cat si calitatea de membru al CNA (asimilata functiei de secretar de stat).

Conform prevederilor legale, "calitatea de membru al Consiliului este incompatibila cu functiile publice sau private, cu exceptia celor didactice, daca nu dau nastere unor conflicte de interese".

Astfel, Christian Mititelu nu a respectat dispozitiile art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/2002, potrivit carora "membrii Consiliului care, in momentul numirii, se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (2) - (4) au la dispozitie un termen de cel mult 3 luni pentru renuntarea la calitatea sau la actiunile respective, perioada in care nu au drept de vot in Cadrul Consiliului" si ale art. 99, alin. (1), lit. j) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "persoanelor care exercita urmatoarele demnitati publice si functii publice de autoritate din cadrul autoritatilor si institutiilor aflate exclusiv sub control parlamentar (...) membrii Consiliului National al Audiovizualului li se aplica dispozitiile art. 72 si regimul incompatibilitatilor (...) pentru ministri si, respectiv, secretari de stat, precum si incompatibilitatile prevazute in legi speciale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#incompatibilitate membri CNA ANI, #Rasvan Popescu conflict interese, #Christian Mititelu incompatibil CNA , #Audiovizual