Sprijin de 11,8 milioane de euro pentru dezvoltarea productiilor de televiziune europene

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 08:45
1586 citiri
Sprijin de 11,8 milioane de euro pentru dezvoltarea productiilor de televiziune europene
Foto: European Parliament

Societatile europene de productie audiovizuala independente vor putea primi sprijin financiar pentru dezvoltarea productiilor de televiziune europene (fictiune, animatie, documentar creativ), in cadrul unui program al carui buget total este de 11,8 milioane de euro.

Sprijinul financiar va fi acordat in cadrul subprogramului MEDIA, in baza Regulamentului (UE) numarului 1295/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului "Europa creativa" (2014-2020), potrivit unui anunt postat pe site-ul dedicat acestui program, conform Mediafax.

In cadrul obiectivului specific de consolidare a capacitatilor sectorului audiovizual european de a functiona la nivel transnational si international, una dintre prioritatile subprogramului MEDIA este imbunatatirea capacitatii operatorilor din sectorul audiovizualului de a dezvolta opere audiovizuale europene care sa aiba potentialul de a circula in UE si in afara acesteia si de a facilita coproductiile europene si internationale, inclusiv de televiziune.

Astfel, subprogramul MEDIA acorda sprijin pentru dezvoltarea de opere audiovizuale europene, in special opere cinematografice si de televiziune, cum ar fi cele de fictiune, documentarele, filmele de animatie si cele pentru copii, precum si operele interactive, cum ar fi jocurile video si multimedia cu un potential mai ridicat de circulatie transfrontaliera.

De asemenea, subprogramul MEDIA aloca fonduri pentru activitati care urmaresc sa sprijine societatile europene de productie audiovizuala, in special societatile independente de productie, in vederea facilitarii coproductiilor europene si internationale de opere audiovizuale, inclusiv opere de televiziune.

Care sunt conditiile pentru obtinerea de sprijin financiar

Solicitantii trebuie sa fie societati europene de productie audiovizuala independente care sunt producatorul majoritar al operei.

Opera audiovizuala propusa trebuie sa fie o productie europeana independenta de televiziune (fictiune, animatie sau documentar creativ) care implica participarea a cel putin trei societati de televiziune din mai multe state membre ale Uniunii Europene sau tari participante la program.

Drepturile de exploatare acordate societatilor de televiziune trebuie sa revina producatorului dupa o perioada maxima de 7 ani in cazul unei prevanzari sau de 10 ani in cazul unei coproductii.

Bugetul total disponibil al programului este de 11,8 milioane de euro.

Cel putin 50% din finantarea totala estimata a bugetului de productie trebuie sa fie garantata din surse de finantare terte, iar bugetul de productie trebuie sa fie finantat in proportie de cel putin 50% din surse europene.

Dosarul trebuie sa fie depus cel tarziu in prima zi de filmare.

Durata maxima a proiectelor este de 30 de luni sau, in cazul serialelor, de 42 de luni.

Pentru filmele de fictiune si de animatie, contributia financiara acordata nu poate depasi cea mai mica dintre urmatoarele valori: 500.000 de euro sau 12,50% din totalul costurilor eligibile.

O suma de maximum 1.000.000 de euro poate fi solicitata numai pentru coproductiile de seriale de fictiune TV, cu un buget de productie eligibil de minimum 10.000.000 de euro (care sa aiba cel putin 6 episoade, fiecare dintre acestea cu o durata minima de 45 de minute).

Pentru documentarele creative, contributia financiara acordata nu poate depasi cea mai mica dintre urmatoarele valori: 300.000 de euro sau 20% din totalul costurilor eligibile.

Propunerile trebuie depuse cel tarziu pana la 13 ianuarie 2015, respectiv 28 mai 2015, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului), utilizandu-se formularul de inscriere online (formular electronic) care va fi disponibil incepand din data de 21 noiembrie.

Documentele trebuie trimise la Education, Audiovisual and Culture Executive Agency din Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#sprijin financiar media, #productie media UE , #Televiziune