Tranzactie uriasa pe piata media: Oferta de 40 de miliarde de dolari

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 17:25
1597 citiri
Tranzactie uriasa pe piata media: Oferta de 40 de miliarde de dolari
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania americana Comcast a invins, cu o oferta de aproape 40 de miliarde de dolari, 21st Century Fox, detinuta de magnatul Rupert Murdoch, in licitatia pentru preluarea Sky Plc, iar tranzactia urmeaza sa fie supusa aprobarii actionarilor grupului pay-TV britanic, potrivit Reuters.

British Sky Broadcasting Group - BSkyB opereaza in Austria, Germania, Irlanda si Italia, in afara de Marea Britanie. Are 22,5 milioane de abonati si, printre altele, difuzeaza meciurile din Premier League si serialul "Urzeala Tronurilor/ Game of Thrones".

Batalia pentru cea mai mare companie pay-TV din Marea Britanie, purtata de-a lungul ultimelor luni, reflecta modificari majore in industria de divertisment mondiala.

Cele mai mari grupuri de media din lume, Comcast, Fox si Disney, au fost angrenate intr-o lupta pentru tranzactii de mai multe zeci de miliarde de dolari, pentru a putea concura cu platformele online Netflix si Amazon.

In vara anului trecut, Bob Iger, CEO al Disney, a vorbit cu Murdoch despre achizitia Fox si a facut o prima oferta in decembrie 2017, in timp ce Comcast si-a exprimat disponibilitatile financiare in primavara. Totusi, in iulie, Comcast a anuntat ca se retrage din cursa pentru 21st Century Fox, pentru a se concentra pe tranzactia privind Sky.

Ambitia lui Rupert Murdoch a fost de a prelua total Sky (Fox detine deja 39% din actiunile la grupul pay-TV britanic), pentru a-si eficientiza pozitia pe piata media.

La randul sau, Comcast a fost interesata de achizitia Sky, iar, in august, autoritatile din domeniu din Marea Britanie au decis organizarea unei licitatii.

Astfel, pentru preluarea Sky au licitat Fox (care va fi preluata de Disney) si Comcast, aceasta din urma castigand licitatia cu oferta de 30,6 miliarde de lire sterline (40 de miliarde de dolari).

Tranzactia va permite Comcast sa se pozitioneze mai eficient in fata rivalilor Amazon, Disney si Netflix, care au investit sume uriase in industria de divertisment.

Publicatia The Wall Street Journal noteaza ca, desi in urma acestei tranzactii Comcast are de castigat un numar mare de noi clienti internationali, pretul platit pentru Sky a urcat mult prea mult fata de cat fusese dispusa compania sa ofere in urma cu cateva luni, respectiv 34 de miliarde de dolari.

Nu in ultimul rand, este o pierdere pentru Disney, care lucreaza la lansarea propriului serviciu de streaming. Ramane de vazut daca Disney va dori sa pastreze cele 39% din actiunile in Sky pe care le va obtine prin ...citeste mai departe despre "Tranzactie uriasa pe piata media: Oferta de 40 de miliarde de dolari" pe Ziare.com

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#tranzactie Comcast Sky, #Comcast Fox Sky, #Comcast cumpara Sky , #Stiri Media