Tranzitia la TV digitala: CNA si TVR vor derula impreuna o campanie de informare

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:51
1770 citiri
Tranzitia la TV digitala: CNA si TVR vor derula impreuna o campanie de informare

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Televiziunea Romana vor derula in parteneriat campania de informare a populatiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, a anuntat, joi, Laura Georgescu, presedintele CNA.

Anuntul a fost facut de Laura Georgescu, joi, la International Digital Forum, organizat la Bucuresti de Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD).

"A venit ziua in care CNA anunta oficial ca astazi demareaza campania de informare si mediatizare a strategiei de trecere de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra. Am apasat butonul On Air", a spus Laura Georgescu.

Ea a spus ca acest anunt vine ca urmare a unei serii de intalniri, "fructificate in trei documente", respectiv un parteneriat oficial semnat joi dimineata intre Consiliul National al Audiovizualului, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Asociatia pentru Comunicatii Digitale.

"Un al doilea parteneriat este cu televiziunea publica, care ne va fi principalul partener in difuzarea spoturilor de televiziune (de promovare a tranzitiei la TV digitala terestra, n.r.)", a spus Laura Georgescu.

Presedintele CNA a spus ca vineri urmeaza sa semneze si un parteneriat cu radioul public.

Georgescu a mai spus ca CNA va aduce in cadrul acestui proces in primul rand expertiza celorlalte state membre, Polonia si Macedonia, care au definitivat tranzitia la televiziunea digitala terestra, dar si Ungaria, care, in doua saptamani, va incheia total ultima etapa de digitalizare. "Nu suntem ultima tara (privind tranzitia la televiziunea digitala terestra, n.r.). Bulgaria, Grecia, Moldova, Ucraina nu au facut lucrul acesta", a spus Laura Georgescu.

Totodata, prezent la International Digital Forum, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a declarat ca vor fi initiate foarte rapid primele intalniri privind modul in care se va desfasura campania de informare a populatiei despre tranzitia la televiziunea digitala terestra.

"Campania aceasta sper sa fie cat se poate de lamuritoare in ceea ce priveste semnalul terestrial al televiziunilor din Romania (...) Suntem gata sa punem la dispozitie intreaga creativitate de care dispune Televiziunea Romana pentru a face o campanie vioaie, interactiva, cu cetatenii, telespectatorii nostri", a spus Claudiu Saftoiu.

Saftoiu a mai spus ca procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra reprezinta pentru TVR "un eveniment mult-asteptat", fiind necesara insa si "vointa politica" si "decizia guvernamentala" pentru realizarea acestei tranzitii.

Pe de alta parte, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii - ANCOM, a anuntat joi, la International Digital Forum, ca ANCOM vrea sa lanseze in ianuarie procedura de selectie pentru cinci licente de TV digitala terestra (multiplexe), proces care se va incheia pana la 30 aprilie 2014.

"Conform calendarului orientativ pe care l-am intocmit, in perioada 1-15 noiembrie 2013 vor fi finalizate proiectul de hotarare a Guvernului, proiectul de decizie ANCOM referitor la procedura de selectie si proiectul de caiet de sarcini. Apoi, in prima parte a lunii decembrie, aceste documente vor fi supuse consultarii publice si, pana la 15 ianuarie 2014, speram sa fie si aprobate. Publicarea anuntului privind lansarea procedurii de selectie va avea loc in perioada 15-30 ianuarie 2014", a afirmat Marinescu.

Ofertele vor fi deschise la sase saptamani dupa momentul publicarii anuntului.

"Daca nu apar evenimente neprevazute si procedura se va desfasura conform calendarului propus, speram sa anuntam castigarii celor cinci licente de televiziune digitala pana la 30 aprilie 2014. Practic, viitorii operatori ai licentelor vor avea la dispozitie mai mult de 12 luni pana la momentul in care emiterea programelor TV analogice terestre va inceta, respectiv 17 iunie 2015", a spus Marinescu.

Acordarea licentelor este inclusa in Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata de Guvern in luna iunie.

Punerea in practica a obiectivelor strategiei va fi posibila printr-un plan de actiuni care prevede, printre altele implementarea la nivel national a patru licente de televiziune digitala (multiplexe) in banda UHF si unul in banda VHF, ramanand ca la nivel regional/local sa existe posibilitatea alocarii unor multiplexe suplimentare, in functie de posibilitatile tehnice.

De asemenea, un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF va fi acordat cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.

"Cele cinci multiplexe vor fi acordate simultan prin procedura de selectie organizata de ANCOM inainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele cinci multiplexe va trebui sa respecte conditiile de acoperire teritoriale si de populatie, precum si conditii tehnice. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016", anunta Ministerul pentru Societatea Informationala, pe 20 iunie.

Strategia mai prevede ca operatorul care transmite terestru, in prezent, programele publice de televiziune in format analogic poate implementa un program de extindere la nivel national a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T.

Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national a fost aprobata in luna iunie, prin hotarare de Guvern.

Proiectul se va desfasura pana la data de 17 iunie 2015, conform obligatiilor asumate de Guvern fata de Uniunea Internationala de Telecomunicatii. Aceasta data este obligatorie, deoarece transmisiile terestre analogice nu vor mai fi protejate de tarile vecine, care au implementat sau sunt in curs de implementare a serviciilor digitale.

In contextul aprobarii strategiei, ministrul Comunicatiilor Dan Nica, initiatorul strategiei, a aratat ca aprobarea strategiei creeaza premise ca in Romania sa functioneze o retea de televiziune digitala, cel mai probabil gestionata de Societatea Romana de Televiziune, pe structura TVR 2.

Pe de alta parte, in luna mai, CNA a avizat favorabil strategia prin care Societatea Nationala de Radiocomunicatii va primi unul dintre cele cinci multiplexe ce vor fi acordate de statul roman pentru tranzitia la TV digitala terestra, cu obligatia de a retransmite TVR 1 si 2, dar si unele posturi private care emit analogic terestru.

In august 2010, Guvernul roman a decis sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra. Aceasta hotarare a fost luata de Guvern, desi Romania se angajase in fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Decizia de atunci a Guvernului a determinat ANCOM sa anuleze licitatia pe care o demarase pentru a acorda primele doua licente de TV digitala (multiplexe). Totodata, ANCOM a restituit celor sapte companii interesate de operarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala sumele pentru caietele de sarcini achitate in cadrul licitatiei. Caietele de sarcini pentru cele doua licente de TV digitala fusesera achizitionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Osterreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#campanie informare TVR CNA, #tranzitie TV digitala , #Audiovizual