Cu ce incearca Romania sa atraga turisti in ariile protejate

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:45
2800 citiri
Cu ce incearca Romania sa atraga turisti in ariile protejate

Daca turismul in doar cinci parcuri nationale si naturale din Muntii Carpati ar fi promovat si stimulat de autoritati, 42 de milioane de euro s-ar putea strange in plus la bugetul statului. Parcurile naturale din Romania nu duc lipsa de turisti in niciun anotimp, insa numarul lor ar putea creste daca ariile protejate ar avea parte de o infrastructura si de servicii mai bune.

Un studiu realizat in cadrul proiectului "Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de arii naturale protejate ddin Muntii Carpati", finantat de Fondul Global de Mediu (GEF) si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Romania si Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, in parteneriat cu WWF, arata ca parcurile nationale si naturale din Muntii Carpati pot aduce in timp multi bani in plus la bugetul tarii. Beneficiul cumulativ al acestora este de 9 miliarde de euro pentru urmatorii 25 de ani, luand in calcul gestionarea durabila a ecosistemelor.

In 2010, de exemplu, Parcul Natural Apuseni a generat venituri directe de 34.000 de euro, in principal, din plata tarifelor de vizitare.

De ce sa-ti planifici vacanta intr-una din ariile protejate ale Carpatilor?

Multitudinea de trasee turistice, cabane si pensiuni, aerul curat si peisajele atragatoare sunt doar cateva avantaje ale petrecerii unei vacante de vis intr-unul din parcurile naturale si nationale din Muntii Carpati.

Parcul Natural Vanatori Neamt atrage turistii prin numarul mare de manastiri si pensiuni, unde posibilitatile de recreere sunt diverse: centrul de vizitare al parcului unde pot fi admirati zimbrii reintrodusi in libertate, plimbari cu sania, echitatie, spa, vizite la gradina zoologica "Dragos Voda" unde cele 10 ha gazduiesc cerbi carpatini, ursi, mistreti, lupi, numeroase specii de pasari.

In Parcul Natural Muntii Maramuresului, vizitatorii beneficiaza de pachete turistice complexe care includ, printre multe altele, si plimbari cu mocanita, una dintre atractiile Vaii Vaserului.

Daca alegi sa-ti petreci vacanta intr-unul din parcurile nationale si naturale din Muntii Carpati, sustii dezvoltarea ecoturismului in aceste zone. Cheltuielile de vizitare pe tarife de intrare, deplasare, cazare si suveniruri pot avea un impact economic important la scara locala si nationala.

Turistii, dispusi sa plateasca mai mult pentru a-si petrece vancanta in arii protejate

Un studiu realizat in Croatia de Institutul Turismului a constatat, de exemplu, ca exista o suma suplimentara de pana la 24 - 32% din pret pe care vizitatorii sunt dispusi sa o plateasca pentru hoteluri amplasate in zone de padure si ca peisajul este un factor decisiv in alegerea hotelului.

#arii protejate Romania, #investitii mediu, #parc national din Romania , #Proiecte mediu