Ce animal este pe cale de dispariție din cauză că face prea mult sex și doarme insuficient

Joi, 02 Februarie 2023, ora 08:06
455 citiri
Ce animal este pe cale de dispariție din cauză că face prea mult sex și doarme insuficient
Masculii sunt epuizaţi literalmente la copularea cu femelele, până la punctul de a pune în pericol însăşi supravieţuirea speciei FOTO ziarmm.ro

Pentru pisica marsupială nordică, sexul este echivalentul pedepsei cu moartea: acest mic animal din nordul Australiei are particularitatea de a se putea reproduce o singură dată înainte de a muri (semelparitate), relatează BBC și AFP.

Totuși, cauza exactă a morţii sale rămâne un mister pentru cercetători. Un studiu publicat miercuri în jurnalul Open Science al Royal Society oferă o teorie: masculii renunţă la somn pentru mai mult sex, iar acest lucru ar putea să îi ucidă, relatează BBC şi AFP.

Masculii sunt epuizaţi literalmente la copularea cu femelele, până la punctul de a pune în pericol însăşi supravieţuirea speciei. În schimb, femelele pot supravieţui până la patru sezoane de reproducere.

Pentru a-şi dovedi teoria, cercetătorii au pus sub observaţie, pe insula Groote Eylandt din largul coastei australiene a Teritoriului de Nord, şapte masculi şi şase femele de pisici marsupiale nordice (Dasyurus hallucatus), pe care au montat dispozitive de monitorizare.

După 42 de zile, s-a constatat că masculii sunt mult mai activi şi mai dornici de a se împerechea decât femelele. Iar în timp ce femelele îşi petrec un sfert din timp odihnindu-se, masculii petrec doar 7% din timp fără să facă nimic. Masculii "nici pe departe nu dorm atât cât ar trebui", a explicat pentru AFP Joshua Gaschk, de la Universitatea Sunshine Coast (Queensland, Australia).

Studiul a constatat că masculii călătoresc pe distanţe lungi în căutarea partenerelor de împerechere, renunţând adesea la somn în acest proces. Potrivit experţilor, lipsa de odihnă poate explica de ce masculii se împerechează de obicei până la moarte, într-un singur sezon de reproducere.

"Ei parcurg distanţe mari pentru a se împerechea cât mai des posibil şi se pare că dorinţa lor este atât de puternică, încât renunţă la somn pentru a petrece mai mult timp în căutarea femelelor", a declarat Christofer Clemente, lector la Universitatea Sunshine Coast. Instituţia a făcut studiul împreună cu Universitatea din Queensland.

Unii masculi pe care i-au monitorizat biologii au mers mai mult de 10 km într-o singură noapte, ceea ce ar echivala cu o distanţă de aproape 40 de km în cazul oamenilor, dacă ar fi să ţinem cont de lungimea medie a paşilor, se arată în studiu.

"Privarea de somn şi simptomele asociate unei perioade prelungite de veghe ar face imposibilă recuperarea şi ar putea explica decesele înregis ...citeste mai departe despre "Ce animal este pe cale de dispariție din cauză că face prea mult sex și doarme insuficient" pe Ziare.com

#animale pe cale de disparitie, #studiu cercetatori, #pisica marsupiala , #Stiri Mediu