Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Mediu > Poluarea
A   A   A

China pune la pamant 150 de fabrici pentru Disneyland Shanghai

China pune la pamant 150 de fabrici pentru Disneyland Shanghai
Foto: Flickr/Loren Javier
Shanghai va avea de la jumatatea anului viitor un parc Disney de distractii, dar marea problema cu care se confrunta atat autoritatile locale, cat si compania americana este cea a poluarii excesive din metropola chineza.
Un Disneyland in tonuri mohorate ar putea fi catastrofal pentru investitie, ca si pentru imaginea celor doua entitati, asa ca autoritatile au recurs la o masura radicala: vor muta si demola 150 de fabrici din zona, conform informatiilor transmise de portalul Quartz.

Faceti loc, vine Mickey Mouse!

In China, una din cinci morti este legata de poluarea aerului, numarul victimelor fiind de proape 4000/zi, conform datelor stranse de Berkley Earth o organizatie non-profit care studiaza schimbarile climaterice.

Shanghai a ajuns una dintre cele mai poluate metropole ale tarii, cu perioade in care smogul atarna deasupra orasului ca o umbrela prin care nu poti zari stralucirea soarelui.

Abia in ultimii ani, guvernul de la Beijing a dat semne ca intentioneaza sa isi adapteze politica de mediu la cerintele secolului XXI, dar si acesti pasi sunt facuti cu incetineala.

Un documentar realizat de o televiziune locala pe tema poluarii excesive a fost interzis de autoritati dupa ce s-a transformat intr-un fenomen viral pe internet.
Chiar si in urma cu doi ani, cand constructia parcului de distractii era abia in faza incipienta, carcotasii se intrebau daca acesta nu va obtine din prima titlul de Disneyland-ul cel mai poluat.

Acum, autoritatile locale si guvernul de la Beijing au aratat ca pot rezolva o parte din problema, chiar daca solutia este una de tip heirupist.

150 de companii care detin unitati de productie in Shanghai au primit ordin sa inceteze activitatea in zona pana la sfarsitul anului viitor.

Mari poluatori

Nu s-a facut publica lista cu numele companiilor afectate de masura radicala luata de oficialitati, dar una dintre paginile web guvernamentale afirma ca masura vizeaza marii poluatori, marii consumatori de energie si companiile cu o eficienta scazuta.

Din ceea ce se stie pana acum, pe lista intra firme de textile, din industria chimica si din cea siderurgica.

Din punctul de vedere al analistului Liu Xinwei, relocarea acestor fabrici urma sa fie efectuata chiar si fara aparitia parcului de distractii, dar inaugurarea acestuia se putea transforma intr-un esec scaldat in tonuri de gri date de funinginea si praful din zona.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 12:57
 Autor:  Marius Jianu

 Articol citit de 3003 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor