Ce s-a întâmplat cu colonia de păsări Flamingo care apăruse în Dobrogea: „Probabil au fost stresate”

Joi, 26 August 2021, ora 13:03
528 citiri
Ce s-a întâmplat cu colonia de păsări Flamingo care apăruse în Dobrogea: „Probabil au fost stresate”
Colonia este formată din 74 de adulți și are 10 pui FOTO Discover Dobrogea/ Mircea Bezegheanu

Colonia de păsări flamingo care a ajuns în această primăvară în Dobrogea a cuibărit, pentru prima dată, la noi în țară, pe un lac din județul Constanța, anunță discoverdobrogea.ro.

Colonia este formată din 74 de adulți și are 10 pui pe care păsările îi pregătesc pentru lunga călătorie din această toamnă, mai scrie sursa citată.

Cum au ajuns păsările Flamingo în Dobrogea? Există mai multe ipoteze. Pe de o parte, o cauză ar fi schimbările în cadrul curenților de care se folosesc păsările pentru migrație.

“O altă ipoteză este posibilitatea secării lacurilor din nordul Africii sau sudul Turciei, zone în care păsările flamingo cuibăreau, astfel că suprafețele pe care ele le utilizau au fost reduse, iar unele au devenit zone în care acum se cultivă diferite plante. Nu este exclusă nici ipoteza potrivit căreia păsările au fost stresate de anumite activități umane și astfel sunt în căutare de noi locuri în care să își crească puii. Este foarte probabil ca una dintre aceste ipoteze sau chiar toate cumulate, să fi determinat păsările flamingo să caute noi locuri”, a declarat pentru Discover Dobrogea biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

Specialiștii sunt de părere că păsările ar putea să nu revină în această zonă și în următorii ani. Totuși, dacă vor cuibări în zonă, puii pot reveni aici, deoarece ei au repere naturale și se întorc acolo unde s-au născut, mai scrie sursa citată.

Cum trebuie să te comporți în preajma lor

Specialiștii le recomandă celor care ar fi curioși să observe aceste păsări să păstreze, totuși, distanța de 500-1.000 de metri pentru a nu le speria. Atunci când se simt amenințate de prezența umană, păsările își pot părăsi cuibul și ouăle.

"Oamenii trebuie să cunoască niște reguli, pentru a se putea apropia să facă observații. Dacă la 1000 de metri stă un om, nu este o problemă pentru ele, dar dacă se adună 30-40 de oameni, atunci situația le deranjează, mai ales dacă acele persoane sunt îmbrăcate în toate culorile, iar stresul pentru flamingo devine destul de mare. Când mergem să observăm păsările, este bine să purtăm haine în culori care să fie cât mai camuflabile.

Dar cel mai important este să mergem cu un binoclu sau cu o lunetă, nu să ne ducem să le vedem cu ochiul liber, pentru că vom dori să ne apropiem foarte mult pentru a le observa și astfel le gonim", a declarat pen ...citeste mai departe despre "Ce s-a întâmplat cu colonia de păsări Flamingo care apăruse în Dobrogea: „Probabil au fost stresate”" pe Ziare.com

#flamingo, #flamingo delta, #pasari flamingo , #Stiri Mediu