Cum poti face bani si din poluare? Ne arata chiar nemtii

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 14:27
3414 citiri
Cum poti face bani si din poluare? Ne arata chiar nemtii
Foto: Pixabay

Marile companii industriale din UE, de la afacerile cu ciment, otel si pana la cele din sectorul mase plastice, sunt in cautarea unor solutii care sa le protejeze in fata unei legislatii europene de mediu din ce in ce mai aspra.

Si mai tentanta este promisiunea de a transforma reziduurile toxice in produse vandabile care sa creasca profitul companiilor, iar acest fenomen a inceput sa dezvolte planurile investitionale ale firmelor din Germania, remarca agentia Bloomberg.

Deseuri profitabile

Heidelberg Cement a decis sa transforme in ciment zgura din furnalele de ardere a agregatelor, sperand ca astfel sa reduca si emisiile de dioxid de carbon cu 23% in cursul acestui an.

Colosul Thyssen Krupp ar putea sa devina un nume cunoscut si in alt domeniu decat cel al otelului, dupa ce cercetatorii din grup au descoperit ca gazele emise in topitoriile Krupp pot fi transformate in produse usor vandabile, precum metanolul.

La fabrica de mase plastice Covestro, detinuta de concernul Bayer, lucrurile stau si mai simplu. Dioxidul de carbon emis va fi colectat si transformat in spuma folosita la producerea saltelelor si a echipamentelor sportive.

Eforturile depuse in acest sens de acesti piloni ai industrie germane dateaza dinainte de declansarea scandalului emisiilor in curtea Volkswagen si nu reprezinta decat o incercare de a combate incalzirea globala.

Companiile fortate sa isi reduca emisiile poluante incearca pe cat posibil sa si scoata un profit din aceasta activitate.

Presiune in crestere

Iar cum delegati din 190 de tari sunt asteptati sa semneze un nou memorandum pe teme de mediu in cadrul evenimentului ONU de la Paris, din aceasta toamna, presiunea pusa pe reprezentantii industriilor poluante este si mai mare.

"Nu dau nicio sansa de dezvoltare acestor industrii europene, daca nu reusim sa venim cu solutii", explica Reinhold Achatz, seful echipei de cercetare-dezvoltare de la Thyssen Krupp.

Proiectul Thyssen Krupp de transformare a gazelor toxice din topitorii in metanol este preconizat sa se ridice la 100 milioane de euro, iar colosul din industria metalurgica va avea alaturi alti 5 parteneri: Bayer, BASF, Siemens, Linde si E.ON.

Incepand de luna viitoare, doua instalatii de captare a noxelor vor fi instalate in interiorul topitoriilor din cea mai mare fabrica Krupp din Germania, cea de la Duisburg.

Rolul acestora este de a colecta si a analiza continutul de hidrogen, metan si nitrogen din noxele colectate. Pana in prezent, acestea erau arse in centrala termo-electrica a fabricii pentru a produce energie electrica, dar acest proces crestea nivelul emisiilor de carbon.

Moleculele de gaz colectate vor fi expediate catre grupurile de cercetatori de la Institutul MaxPlanck pentru ca acestia sa aleaga cea mai sigura metoda de a transforma noxele in carburant sintetic sau ingrasamant agricol.

Procesul este unul de durata, cercetatorii estimand ca primele rezultate aparea abia peste 7 ani, in timp ce livrarea pe piata a produselor convertite este asteptata abia in 2030.

Dar, in ciuda acestor impedimente si a unui cost total pentru conversia chimica estimat la 1 miliard de euro, reprezentantii grupului Thyssen Krupp cred ca merita efortul.

O sansa in plus

In cazul in care obtin rezultatul dorit, cei de la Krupp si partenerii lor vor avea o sansa in plus fata de rivalii care nu reusesc sa isi reduca nivelul deemisii poluante.

Investitiile in protectia mediului sunt rasplatite prin acordarea unor certificate verzi pe care companiile cu un nivel scazut de poluare le pot scoate la vanzare catre rivalii ce nu au atins tintele stabilite in politicile de mediu existente pe fiecare piata.

Producatorul de prefabricate Heidelberg Cement este deja cu un pas in fata in aceasta privinta.

Firma, care opereaza in domeniul materialelor de constructii pe pietele din Europa, America de Nord, Asia, Australia si Africa, a pus la punct un program de reciclare a zgurei din furnalele de ardere, aceasta fiind amestecata in compozitia cimentului.

Nivelul emisiilor de CO2 a fost astfel se reduc cu aproximativ 900 de kilograme la fiecare tona de ciment produsa. Tinta companiei pentru anul in curs este sa reduca nivelul emisiilor de CO2 cu 23%, fata de cel din 1990.

Covestro spera ca de anul viitor sa introduca un sistem capabil sa transforme dioxidul de carbon in materii prime pentru produsele din poliuretan fabricate de companie, reducand astfel si consumul de petrol.

Toate aceste eforturi depuse de cercetatori tind sa se concretizeze intr-un ritm mult prea incet fata de ritmul impus de politicile de mediu.

Iar recentul scandal Volkswagen nu face decat sa sporeasca aceasta presiune.

"Marii consumatori de energie din industrie pot contribui din plin la atingerea tintelor asumate in protectia mediului", a explicat recent Nina Scheer, unul dintre parlamentarii din tabara Angelei Merkel.

Aceasta a mai explicat ca unele companii, precum Volkswagen, care nu iau in serios datoria lor de a reduce nivelul emisiilor, nu fac decat sa isi pericliteze pozitia in piata.

#politici mediu UE, #certificate verzi CO2, #investitii mediu, #mari consumatori energie Europa, #nivel emisii dioxid carbon , #Poluarea