Export surpriza: Turcia vinde nisip pentru plajele din Israel

Miercuri, 02 August 2017, ora 10:14
5635 citiri
Export surpriza: Turcia vinde nisip pentru plajele din Israel
Foto: Flickr/Haseeb Jamal

Israelul isi va reface plajele cu ajutorul nisipului importat din Turcia.

Protecting the Cliffs of the Mediterranean Shore, o companie publica din Israel a anuntat ca va recurge la aceasta masura, deoarece folosirea nisipului local se dovedeste o operatiune costisitoare, relateaza Daily Sabah.

In prima faza, Turcia va vinde aproximativ 1 milion de metri cubi de nisip de plaja catre importatorul Jan de Nul din Israel, o cantitate care ar putea umple pana in varf o cladire precum Empire State Building.

Yaakov Becher, directorul companiei din Israel, spune ca nisipul turcesc va asigura acoperirea mai rapida a unor portiuni largi de plaja si protejarea tarmurilor stancoase de la Mediterana.

Niciuna dintre parti nu a facut publica suma pentru care se va derula aceasta afacere, dar chestiunea a ridicat deja o multime de critici la adresa intelegerii dintre Ankara si Tel Aviv, in conditiile in care relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost extrem de tumultoase in ultimul deceniu.

Turcia a reluat relatiile diplomatice cu Israelul abia anul trecut, dupa ce, in 2010, un raid al fortelor navale asupra navei Mavi Marmara, care transporta ajutoare pentru palestinienii din fasia Gaza, s-a soldat cu 10 morti in randul activistilor turci.

In iunie 2016, Israelul a acceptat sa plateasca despagubiri, calmand intr-o oarecare masura tensiunile existente intre cele doua state.

Pe langa motivele politice care stau la baza agitatiei starnite in Turcia de vestea exportului de nisip catre Israel, ONG-urile cu profil ecologist ridica si ele o serie de probleme legate de distrugerea ecosistemului local.

#nisip plaja, #export nisip Turcia, #afaceri Turcia Israel, #ecologisti Turcia, #plaje Israel , #Protectia mediului