Germania si Franta militeaza pentru energie verde, dar exporta poluare

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 08:30
4168 citiri
Germania si Franta militeaza pentru energie verde, dar exporta poluare
Foto: Business Green

Marile puteri europene prefera energia verde si tin foarte mult la protectia mediului, cand vine vorba despre propriile teritorii, dar asta nu le impiedica sa exporte de zor tehnologii poluante in alte tari de pe glob, atata timp cat sunt destul de departe si suficient de sarace.

Companiile energetice din Germania si Franta au fost sustinunte puternic, in ultimii ani, de guvernele celor doua tari sa exporte tehnologie pentru centralele pe carbune, cel mai poluant combustibil fosil.

Mai mult, circa 3,8 miliarde de euro din bani publici europeni au fost folositi ca garantie pentru buna executie a acestor proiecte, arata un document intern al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, citat de publicatia EU Observer.

Ecologisti doar la ei acasa

In timp ce legislatia din cadrul Uniunii Europene insista pe respectarea politicilor comune de protectie a mediului, nimic nu impiedica statele europene sa-si foloseasca agentiile guvernamentale ca giranti ai exportului de tehnologii poluante pentru alte state din lume.

Agentiile asigura garantiile financiare pentru derularea acestor proiecte sau, in unele cazuri, acorda imprumuturi preferentiale companiilor energetice autohtone, care dezvolta contracte internationale pentru realizarea unor unitati de productie a energiei extrem de poluante.

Un document intern al OCDE pune intr-o noua lumina modul in care guvernele lumii se raporteaza la angajamentele luate in privinta politicilor de mediu, oferind o noua perspectiva asupra sumelor de bani oferite ca si credite pentru dezvoltarea unor centrale electrice poluante.

SUA si Franta, giranti pentru un mare poluator

In 2012, guvernul american impreuna cu cel de la Paris au oferit garantii de stat in valoare de 1,1 miliarde dolari pentru "proiectarea, contruirea, livrarea si asamblarea" celor sase turbine din cadrul termocentralei pe carbune din Kusile, Africa de Sud.

Conform constructorului sud-african, Kusile va fi a patra mare termocentrala pe carbune din lume si va fi operationala vreme de 60 de ani.

Intre 2003 si 2013, cele 34 de state membre OCDE au creditat cu peste 12,8 miliarde de dolari construirea unor capacitati de productie energetica poluante.

Aproape o treime din suma a fost asigurata de state din UE, cu Franta (1,8 miliarde dolari) si Germania (1,1 miliarde dolari) conducand clasamentul creditorilor. 21 de state europene sunt membre ale OCDE.

Cei mai mari finantatori ai acestor programe s-au dovedit a fi Coreea de Sud, cu 4,1 miliarde de dolari alocati, si Japonia, responsabila pentru injectarea sumei de 3,3 miliarde dolari in capacitatile energetice poluante nou construite in lume.

Secretomanie totala

Incepand cu 2013, agenda Washingtonului parte sa se fi schimbat radical, presedintele Obama cerand in mod repetat oprirea finantarilor publice pentru termocentralele pe carbune, inclusiv cerand acest lucru tarilor membre OCDE.

Ideea restrictionarii acestor afaceri cu tehnologii poluante a fost reluata si in Europa in cursul saptamanii trecute, insa sansele de a obtine semnarea unui accord nu se intrevad in orizontul apropiat.

"Stim clar ca Polonia si Cehia, la fel ca si Australia, Coreea de Sud, Japonia si Turcia se opun intr-un fel sau altul semnarii acestui accord", explica Sebastien Godinot, economist in cadrul World Wide Foundation.

Pozitia clara a fiecarui guvern in parte este greu de cunoscut, discutiile fiind purtate in cadru restrans.

"Ei discuta in spatele usilor inchise, pe teme care nu sunt facute publice, cu date pe care nu le impartasesc publicului si nici nu explica foarte clar daca au de gand sa sustina sau sa se opuna unui astfel de proiect", mai spune Godinot.

Fara simtul ridicolului

Cateva dintre statele UE si-au manifestat public suportul fata de noua politica a Washingtonului: Marea Britanie, Olanda si, recent, Franta. Aceasta si pentru ca Parisul va gazdui la finalul acestui an summitul ONU pe teme de mediu, moment in care politicile de mediu ale UE si OCDE trebuie sa coincida.

Summitul are ca scop semnarea unui memorandum global pentru reducerea emisiilor poluante.

"Tarile bogate le cer celor sarace sa faca eforturi mai mari in acest sens. In acelasi timp, daca vor continua sa le acorde subventii pentru dezvoltarea unor capacitati poluante, nu vor reusi decat sa-si evidentieze egoismul si ipocrizia. Din punct de vedere al reputatiei, deja arata ridicol", mai spune reprezentantul WWF.

#export tehnologie poluanta, #politici mediu UE, #bani publici UE , #Poluarea